Az Adidas megszakította az együttműködést Kanye Westtel

2022. október 25. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Adidas megszakította a partneri együttműködést Kanye Westtel, miután a zenész az elmúlt időszakban egy sor sértő és antiszemita megjegyzést tett – írja a CNBC.

Az Adidas közleményben tudatta, nem tolerálják az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszédet. „Kanye West legutóbbi megjegyzései és tettei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltők és veszélyesek voltak, amik sértik a vállalat sokszínűségre és befogadásra, kölcsönös tiszteletre és tisztességre vonatkozó értékeit. Alapos felülvizsgálat után a vállalat úgy döntött, hogy azonnali hatállyal megszünteti a Kanye Westtel való partnerséget, leállítja a Yeezy márkájú termékek gyártását, és leállítja a Kanye Westnek és cégeinek történő minden kifizetést. Az Adidas azonnali hatállyal leállítja az Adidas Yeezy üzletágat” – áll a közleményben, amelyben hozzátették, hogy ennek akár 250 millió eurós negatív hatása is lehet a 2022-es negyedik negyedéves eredményükre.

West október elején azzal sokkolta a párizsi divathét közönségét, hogy a divatbemutatóján a fekete modellek „White Lives Matter” („A fehér életek számítanak”) feliratú pólókban vonultak végig a kifutón. A felirat a pólók hátán szerepelt, elöl II. János Pál pápa fotója volt látható. A szlogen, amit a szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok szoktak használni – válaszul a feketéket célzó túlzott rendőri agresszió ellen fellépő Black Lives Matter („A fekete életek számítanak”) mozgalom jelmondatára –, sokaknál, többek között az Adidasnál is kiverte a biztosítékot.

A német sportszegyártó a nyilvánosság és saját alkalmazottai részéről is nagy nyomásnak volt kitéve, hogy megszakítsa a kapcsolatot Kanye Westtel, akit néhány héttel korábban a Twitter és az Instagram is letiltott a zavaros és antiszemita megjegyzései miatt. Erre tett rá még egy lapáttal, hogy a legfőképp szélsőjobboldali és konteós körökben népszerű közösségi oldal, a Parler tulajdonosa bejelentette, hogy elvi megállapodást kötött a platform eladásáról Kanye Westtel.

Az Adidas 2013-ban kezdett el együttműködni Kanye Westtel, 2016-ban pedig szerződést kötöttek, hogy a Yeezy nevű ruházati termékeit a vállalaton keresztül gyártja és forgalmazza. Az Adidas korábban azt nyilatkozta, hogy a partnerségük „az egyik legsikeresebb együttműködés az iparág történetében”.

Később a Gap is bejelentette, hogy azonnal eltávolítja a boltokból a Kanye Westtel közösen létrehozott Yeezy Gap termékcsalád termékeit, és a YeezyGap.com nevű weboldalt is lelőtte, írja a Reuters.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!