Elengedte a kormány a 4 százalékos idei növekedést, jó lesz a 3 is

2024. március 12. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Kft. (MGFÜ) tavalyi eredményeiről és idei céljairól, amin érdekes dolgokat mondott az inflációról és üzemanyagárról is az Index cikke szerint.

Az élelmiszerár-infláció emelkedésére nem lát esélyt a miniszter, az szerinte nem is létezik, mivel az alapanyagárak is csökkentek. Ahogy mai cikkünkben írtuk, már sokkal inkább az elégtelen ipari termelés, az alacsony belső fogyasztás, így a vártnál gyengébb GDP, a kevesebb költségvetési bevétel és a magas költségvetési hiány említhető a fő bajaink között. Az üzemanyagárról a következőket mondta:

„Van egy megállapodás a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, amely szerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk, ezt a kormány folyamatosan ellenőrzi. Ha ez a megállapodás megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakba.”

Nagy elmondta azt is, 2024-től 450 milliárd forint Ginop Plusz fejlesztési forrás lesz közvetlenül elérhető a vállalkozásoknak. Az MGFÜ 8 milliárd forinttal segíti a kis- és középvállalkozások fejlődését. Nagy válasza szerint „az egy baloldali felvetés”, hogy megszorítások lehetnek a növekvő költségvetési hiány miatt. A Világgazdaság kérdésére kifejtette, miszerint a februári hiányt elsősorban áfa-visszautalások, a prémium államkötvény kamatai, illetve a 13. havi nyugdíj dobta meg. Szerinte a „4,5 százalékos hiánypálya tartható, a kiadási oldalt át kell tekinteni”.

A miniszter szerint 3 százalékos lehet idén a gazdaság növekedése a korábban megjelölt 4 helyett.

Nagy szerint ez az exportpiacaink gyengélkedése miatt alakult így ez a mutató, amiről az elemzői konszenzus eddig is azt mondta, 2-3 százalék a realitás (az idei évre vonatkozó várakozásokról még december végén írtunk nagyobb elemzést, ezt itt olvashatja).

Újságírói kérdésre Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor kormányfő viszonyáról csak annyit mondott, nem kívánja kommentálni. Hozzátette azért: „A jegybanktörvényről az a véleményem, hogy a pénzügyminiszter az Európai Központi Banknak küldött egy módosítást, aminek semmi köze nincs az MNB függetlenségéhez.” Nagy szerint „kavarás”, hogy a nemzeti bank függetlenségét veszélyeztetné a felügyelőbizottság jogköreinek kiterjesztése, ez csak a törvényes gazdálkodást felügyeli.

Matolcsyról, akinek látványosan megromlott a viszonya egykori alelnökével, Nagy Mártonnal, azt mondta, kollegiálisan és intézményi szinten van együttműködés az MNB és az NGM között, de beszélni nem szoktak már. Hozzátette:

„Ugyanakkor azt gondolom, hogy az intézmények közötti együttműködés sokkal fontosabb, mint a közvetlen kapcsolat. Nem látok semmi problémát ebben a kérdésben.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!