Továbbra is szoros a kapcsolat Orbán és Matolcsy között az MNB szerint

2024. március 11. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Továbbra is szoros a kapcsolat a miniszterelnök és a jegybankelnök között” címmel jelent meg egy közlemény az MNB honlapján hétfő reggel. „A hamis pletykákkal ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről” – olvasható a közleményben, amiben utalnak arra, hogy a napokban a Bloomberg azt írta, hogy Orbán és Matolcsy már nem is beszélnek érdemben. A jegybank szerint ez valótlan hír, „téves következtetés Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról”.

Matolcsy György, a Budapesti Értéktőzsde Legek című eseményén szállt bele páros lábbal Nagy Mártonba, amikor arról beszélt, hogy a jegybanki függetlenség elleni támadások 2021 közepétől egyre erősödnek, és nem titkolta, hogy a támadások kezdetét ahhoz köti, hogy kirúgta Nagy Mártont, vagyis a volt alelnökét. (Itt megtekinthető a beszédrészlet.) Hogy pontosan mi történt kettejük között, az nem nyilvános: közös megegyezést jelentettek be, de már akkor is mindenki kirúgásról beszélt a háttérben.

Nagy Márton sem maradt adós a válasszal, mint az ATV vonatkozó kérdésére közölte:

„2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”

A vetélkedésben Nagy Márton fő erejének azt tartják, hogy két mentora is van, vagyis hiába nem túl népszerű a kormány legtöbb tagja körében, Orbán Viktor kormányfő mellett Rogán Antal, a nélkülözhetetlen, a lecserélhetetlen Fidesz-pillér is bízik benne. A Telex MNB-s forrásai arra számítanak, hogy a Matolcsy elnöki ciklusából hátralevő egy évben biztosan konfliktusos marad a hangulat, ugyanakkor idő előtti Matolcsy-távozás egyáltalán nem várható.

Orbán és Matolcsy konfliktusáról részletesen itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!