A 4iG célba veszi a világűrt

2024. február 21. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Bejegyzés alatt áll a 4iG űripari cége, a „4iG Space and Technology Zrt.” (4iG S&T) mely az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a Magyar Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpontja által alapított űripari cégben, a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben. A 4iG szerdai közleménye szerint az új holdingvállalat főbb piaci területei az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció lesz, és ide apportálják majd a cég eddigi összes kapcsolódó projektjét.

Ahogy azt a drónvédelemmel foglalkozó cikkünkben megírtuk, a 4iG 2023 nyarán saját fejlesztésű, 65 kilogramm tömegű, 500 km/óra legnagyobb sebességre képes sugárhajtású dróntípust mutatott be, valamint tagja annak a konzorciumnak is, amely az ilyen típusú légijárművek felderítésére szolgáló szenzorrendszer fejlesztésével foglalkozik.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, dr. Sárhegyi István lesz. A REMRED a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező magyar űripari vállalat, amely beszállítója többek között az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is. a közlemény arra is kitér, hogy a REMRED idén tavasszal űrtechnológiai központ megvalósításába kezd Martonvásáron, amelyben komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd el.

Az átalakítás a cégcsoport reményei szerint elősegíti a Magyarországon tájfunerősségű kormányzati hátszéllel megerősödött 4iG globális piacra lépését. A lépés a közlemény szerint tovább erősíti a vállalatcsoport technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetall-lal közösen kidolgozott középtávú stratégiával, mely az űripari, védelmi digitalizációs és dróntechnológiai projektekből 5 év alatt 1,7-2,3 milliárd eurós bevételt fialhat.

A cég elnök-vezérigazgatója és tulajdonosa, Jászai Gellért már 2021-ben belengette, hogy „az űriparnak és a kapcsolódó védelmi területeknek” is fontos szereplői szeretnének lenni. A 4iG üzleti-kereskedelmi tevékenységét és infrastruktúra üzletágát tavaly novemberben választották ketté. Arról, hogy hogy lett a 4iG az Orbán-rendszer csúcsvállalata, a Direkt36 korábbi cikkében olvashatnak részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!