Átalakítják a 4iG-t, 400 milliárd forinttal többet érhet a cég utána

2023. november 13. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szétválasztja az üzleti-kereskedelmi tevékenységet és az infrastruktúra üzletágat a 4iG, amiket önálló cégekbe szervez. A céljuk, hogy az informatikai és telekommunikációs üzletágakban további üzleti és működési szinergiákat tudjanak kiaknázni. Azért, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat, illetve például növeljék a versenyképességüket, átalakítják a céget. Úgy kalkulálnak, hogy a cégérték akár 400 milliárd forinttal növekedhet a program lezárultát követően – jelentette be a vállalat a BÉT-en közzétett közleményében, továbbá interjút adott a témában a Portfoliónak Jászai Gellért, a 4iG cégcsoport elnöke is.

„Ha leegyszerűsítve szeretném bemutatni a folyamatot, a transzformáció, illetve strukturális szeparáció során szétválasztjuk az összes hazai távközlési vállalatunkat kereskedelmi és infrastruktúra részre, majd a kereskedelmi egységeinket egybeolvasztjuk, és ugyanezt tesszük az infrastruktúracégeinkkel is. A folyamat végén a jelenleg négy magyarországi távközlési vállalatunkból egy kereskedelmi és egy infrastruktúra-vállalat jön létre, az informatikai és rendszer-integrációs tevékenységet pedig egy önálló IT-vállalatban működtetjük tovább. A teljes vállalatcsoportot egy hatékonyan szervezett tőkepiaci holdingvállalat irányítja majd, centralizált támogató funkciókkal” – foglalta össze a Portfoliónak a várható eseménysort Jászai. A lap cikke szerint a vállalatcsoportnál kb. 8000-en dolgoznak.

A végrehajtási szakaszt november 15-én kezdik, és a következő két évben ez lesz a legfontosabb projekt a cégcsoportnál. „A teljes transzformációs program fő mozgató rugója a részvényesi értéknövelés, amelyet az üzleti eredmények és a hatékonyság növekedése révén érünk el. Új lendületet adunk a cégcsoportnak” – beszélt a miértekről Jászai a lapnak.

A 4iG az Orbán-rendszer egyik csúcsvállalata, itt írt róla részletesen a Direkt36.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!