Lázár: Ha a Volánbusz-szakszervezetek nem írják alá a megállapodást, a buszsofőrök nem kapnak emelt bért januárban

2024. január 30. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

A kilencből hét közlekedési szakszervezet elfogadta Lázár János ajánlatát a keddi bértárgyaláson, erről az építési és közlekedési miniszter számolt be a Facebook-oldalán. A mávosok és hévesek aláírták a megállapodást, a Volánbusz-szakszervezetek azonban időt kértek, hogy megbeszéljék a munkavállalókkal.

Lázár ajánlata alapján a mávosok és hévesek bére három év alatt közel harmadával nő. Idén 17 százalékkal, de minimum 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. Az állam 2025-re és 26-ra is garantálja a reálbérnövekedést minden MÁV- és HÉV-dolgozónak. „Ezzel megőriztük három évre a munkabékét, és kialakítottuk az együttműködést” – értékelte a közlekedési miniszter a megállapodást.

A Volánbusz-érdekképviseletek azonban egyelőre nem írták alá a bérmegállapodást. A Volánbusz dolgozóinak Lázár beszámolója szerint három év alatt 28,4 százalékos béremelést ajánlottak. Az idei 70 ezer forintos emelés Lázár szerint húsz százalékos béremelést jelentene. „Lesz jó néhány olyan buszsofőr, akinek a keresete mintegy 113 ezer forinttal emelkedhetne, ha a Volán-szakszervezetek elfogadják az ajánlatunkat” – mondta a Facebook-oldalán megosztott videóban a miniszter.

A Volánbusz-szakszervezetek képviselői azonban a miniszter szerint „félreléptek”, időt kértek, és nem válaszoltak érdemben a munkáltató ajánlatára.

„Aki most kimarad, az lemarad. Mert az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudjuk utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz”

– fogalmazott Lázár. Hozzátette: még maradt idő arra, hogy akár a volánbuszos kollégák is január elsejétől kapják meg az emelt összegű bérüket. Ehhez az kell, hogy az őket képviselő szakszervezetek most gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz. „Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk az aláírásra.”

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke nem sokat várt a tárgyalástól. Hétfőn lapunknak azt írta: nem valószínű, hogy Lázár elfogadná a szakszervezet által követelt havi 90 ezer forintos bérfejlesztést. Korábban azt is mondta, hogy 20 százalékos emelés alatt nem fogadják el a munkáltató ajánlatát.

Az építési és közlekedési miniszter az elmúlt hónapokban több körben is tárgyalt a szakszervezetek vezetőivel. Miután nem sikerült megállapodni, a Volánbusz sofőrjei január 28–29-re kétnapos sztrájkot hirdettek. A Volánbusz közleménye szerint a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát a sztrájk miatt, míg Dobi István SZAKSZ-elnök kérdésünkre azt írta, hogy adataik szerint 74 százalék vett részt a sztrájkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!