Január végén újabb Volán-sztrájk jöhet, ha nem sikerül megállapodni a bérekről

2024. január 16. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A buszvezetők többsége aláírta, így január végén újabb Volán-sztrájk jöhet, ha a keddi munkáltatói bérajánlat mértéke nem megfelelő – írja a Népszava a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnökének tájékoztatása alapján.

Összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a SZAKSZ bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet. Dobi István elnök szerint ez már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A SZAKSZ decemberben is sztrájkot hirdetett. A szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. 2024-re 25 százalékos béremelést szeretnének, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért kezdtek sztrájkba. A Volánbusz Zrt. vezetése korábban az MTI-nek azt mondta: elkötelezettek a megegyezés érdekében, legkésőbb 2024. január 20-ra szeretnék lezárni a bértárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodásokat.

Dobi István csak abban az esetben tekintene el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató a 25 százalékos bérkövetelésükhöz nagyon közeli ajánlattal állna elő, és 20 százalék alá semmiképpen nem megy. A szakszervezeti elnök kedd délutáni posztjában azt írta, a bértárgyalás egy hét múlva, 2024. január 23-án folytatódik.

A mozdonyvezetők is hasonló akcióra készülnek. A Mozdonyvezetők Szakszervezete bejelentette: legalább 18 százalékos bért követelnek, ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, felkészülnek a sztrájkra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!