Volánbusz: Nem okozott káoszt a buszosok sztrájkja. Szakszervezet: Ez nem is volt cél.

2023. december 10. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre is sztrájkot hirdetett, miután a buszosok nem kaptak a Volántól még jövő évre szóló fizetésemelési ajánlatot. Vasárnap a buszok 80 százalékát nem érintette a sztrájk.

A Volánbusz délután 4-es összesítéssel közleményt adott ki, melyben arról írtak, hogy úgy tapasztalták, „sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást nem okozott a munkabeszüntetés első napja”.

Frissítés: A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet reagált a Volánbusz közleményére. A szakszervezet szerint a Volánbusz közleménye „inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon közli a sztrájkban résztvevők arányát” a teljes állományhoz és a vasárnap munkát teljesítőkhöz képest. A szakszervezet szerint nem tárgyilagos a százalékos adatok közlése a Volánbusztól, lévén a sztrájkszabályok alapján adott volt, hogy a járatok 80%-a biztosan közlekedni fog vasárnap.

A szakszervezet eredményesnek nevezte a sztrájk első napját. Hozzátették:

„A holnapi napon a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet itt is garantálja, hogy a járatok 55%-a biztosan fog közlekedni.”

Korábban írtuk: Az első napos sztrájkolásból a Volánbusz az alábbi következtetéseket vonta le:

  • szerintük a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a sztrájkot, inkább tárgyalóasztalhoz ülne;
  • úgy látják, az előzetes számításokkal szemben vasárnap nem érte el a 700-at a sztrájkoló buszvezetők száma;
  • a teljes állományhoz képest hat, a vasárnap dolgozó buszvezetőkhöz képest 22 százalék volt a sztrájkolók aránya.

Azt korábban, a sztrájk bejelentésekor is lehetett tudni, hogy a vasárnapi sztrájk csak az állomány kisebb részét fogja érinteni, nagyjából pont a Volánbusz közlésének megfelelő huszon-százalékot. A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is hétfőre tervezte a nagyobb megmozdulást, 11-re a korábbi számításokban azt ígérték, hogy a 42 540-ből 19 830 járat nem fog közlekedni.

A szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. A szakszervezet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a sztrájkhoz.

A zrt. vezetése korábban az MTI-nek azt mondta, elkötelezettek a megegyezés érdekében, legkésőbb 2024. január 20-ra szeretnék lezárni a jövő évi bértárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodásokat. A Volánbusz feleslegesnek tekintette a vasárnapi és hétfői sztrájkot: bíróság elé is vitték, a bíróság azonban első fokon a SZAKSZ-nak adott igazat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!