A buszos szakszervezet szerint a Volán kozmetikázta a sztrájk adatait, a közöltnél sokkal többen vettek részt

2024. január 29. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Számháború bontakozott ki a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) között, hogy hétfőn mennyien is sztrájkoltak azért, hogy megszülessen a bérmegállapodás. A Volánbusz azt írta közleményében, hogy a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát, míg Dobi István SZAKSZ-elnök kérdésünkre azt írta, hogy adataik szerint 74 százalék vett részt a sztrájkban.

„A SZAKSZ által meghirdetett munkabeszüntetés második napján, a 16 órakor összesített információk szerint – az érdekképviselet által közzétett adatokkal szemben – a teljes munkavállalói állománynak mindössze 21 százaléka, míg a mai napra vezényelt autóbusz-vezetőknek az 56 százaléka nem vette fel a munkát” – állt a Volánbusz közleményében.

„A Volánbusz titkosította a kimaradt járatok számát, amiből egyértelműen következtetni lehetne arra, hogy kinek az adatai a hitelesek. A mai munkabeszüntetésünkkel kapcsolatban, a Volánbusz azt közölte, hogy a mai napra vezényelt autóbusz-vezetői állomány 56 százaléka vett részt a sztrájkban, míg a mérési adatunk alapján, 19 órakor ez 74 százalék volt” – kontrázott Dobi, aki szerint már a tavaly decemberi sztrájkjuknál is kozmetikázta az adatokat a Volánbusz.

A SZAKSZ elnöke szerint legyen bármelyik szám is a valós, mindenképpen egyedülálló sikert értek el. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt a közlekedési szektorban ilyen kimagasló sztrájkrészvétel. Úgy tudja, korábban a MÁV-sztrájkoknál már a 30 százalékos részvétel is sikernek számított.

Dobi István a kedden folytatódó bértárgyalásokon nem számít sok jóra, meglepetés lenne, ha Lázár János közlekedési miniszter elfogadná a 90 ezer forintos havi bérfejlesztést, és a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács keretén kívül tárgyalna a két reprezentatív szakszervezettel és kötne bérmegállapodást a munkáltatóval csak 2024-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!