Újabb 170 milliárd forintot kapott Magyarország az Európai Uniótól

2024. január 2. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden 170 milliárd forintnak megfelelő forrás érkezett Magyarországra az Európai Unió felzárkóztatási forrásaiból, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

A 2021-2027-es uniós költségvetésből érkező összegből 240 millió euró az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, míg 205 millió euró a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit segíti.

A magyar kormány december 13-án teljesítette az igazságügyi reformokat, amelyek miatt az Európai Bizottság addig szinte minden, mintegy 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást blokkolt.

A négy reformmal ugyanakkor csak 10,2 milliárd forint vált elérhetővé – egy része más feltételek továbbra is elérhetetlen –, és a felszabadított pénz sem rögtön, hanem utófinanszírozva, beadott számlákért cserébe jön.

Mint azt Varga Mihály írja, a keddi utalással öt nap alatt összesen 470 millió eurónyi uniós forrás futott be Magyarországra. December 28-án érkezett a költségvetésen felüli helyreállítási alap előlegének első részlete, 779,5 millió euró, ami nagyjából 300 milliárd forintnak felel meg.

Amint azt korábban a Telexen is olvashatták, az Európai Bizottság november végén javasolta, hogy a tagországok mások mellett Magyarország kérelmét is hagyják jóvá. A terv az egyszeri, uniós költségvetésen felüli helyreállítási alap elköltéséről szól, a megváltoztatását augusztus végén kezdeményezte a magyar kormány.

Az összesen 4,6 milliárd eurós módosításból 3,9 milliárd euró a hitel, 700 millió euró vissza nem térítendő támogatás. Az elfogadott tervezettel jár egy húsz százalékos – nagyjából 900 millió eurós – előleg két részletben, ennek az első része érkezett meg december végén, a maradék idén év végéig várható.

A mintegy 10,4 milliárd eurós helyreállítási alap többi részéhez viszont továbbra is összesen 27 feltételt kell teljesítenie a kormánynak (közülük négy a már kipipált igazságügyi reform). Arról, hogy hogyan állunk a támogatásokkal és mit kellene még tenni, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!