Bank360: Hiába csökkenti az alapkamatot a jegybank, a bankok alig reagálnak rá

2023. december 4. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése, a Bank360 szerint hiába vágja most már folyamatosan az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. Az elemzés szerint december elején megismétlődött a novemberi forgatókönyv a lakossági hitelpiacon, és alig volt olyan bank, amelyik csökkentett valamelyik hitelének kamatán, az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek ára pedig nem változott.

Az elemzés szerint a jelzálogkölcsönöknél ennek az lehet az oka, hogy a bankok valójában előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én, amikor – a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérése alapján – 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleiket. „Úgy látszik azonban, hogy ekkor jó időre ”kicsökkentették„ magukat” – írja a Bank360.

Október eleje óta a személyi kölcsönöknél sem hajtottak végre kamatcsökkentést a bankok, és ebben december 1. sem hozott változást. A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain is csak egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett az év utolsó hónapjának elején. A szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatát 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben mérsékelte az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa november 21-én 75 bázisponttal 11,50 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte. Korábban részletesen írtunk arról, hogy az MNB 2021-ben kezdte el emelni az alapkamatot, ami tavaly elérte a 13 százalékot, az emelésre azért volt szükség, mert Magyarországon brutálisan magas volt az infláció, miközben a forint nagy mértékben veszített az értékéből az euróhoz és a dollárhoz képest. (Aki már elfelejtette: tavaly egy ponton 434 forintba került egy euró).

Mostanra viszont javult a gazdasági helyzet: októberben már csak 9,9 százalék volt az éves alapon számolt infláció mértéke, és az euró árfolyama is 380 forint körül stabilizálódott. Ráadásul egy körülbelül egy évig tartó recesszió után idén harmadik negyedévben megint minimálisan nőtt a gazdaság teljesítménye, jövőre pedig érdemleges növekedés várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!