Becsúszott 10 százalék alá az infláció

2023. november 10. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztói árak októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezzel teljesült a kormány régóta hangoztatott ígérete, miszerint még idén benézhet 10 százalék alá az infláció. Ezt még februárban, az évértékelő beszédében fogalmazta meg célként Orbán Viktor, mondván, hogy 2023 az infláció letöréséről fog szólni. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, decemberre már 7 százalék körüli adatokat várnak. A kormány adatai szerint augusztusban és szeptemberben a bérek emelkedése már meghaladta az inflációt.

Fontos kiemelni, hogy az infláció csökkenése nem az árak csökkenését jelenti, hanem csak azt, hogy a drágulás üteme lassul. Magyarországon ezzel együtt tavaly és idén, két év alatt összesen körülbelül 35 százalék volt az infláció, tehát átlagosan ennyivel lett drágább az élet.

Az Eurostat friss novemberi statisztikái szerint az eurózónában októberben 2,9 százalék volt az infláció éves mértéke.

A drágulás mértéke termékcsoportokra bontva az előző év októberéhez viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 10,4 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt, ezen belül leginkább a cukoré (54,4 százalék), a csokoládé és kakaóé (23,8 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (szintén 23,8 százalék), valamint a büféáruké (22,0 százalék). A termékcsoporton belül a tojás ára 16,9, a liszté 15,4, a sajté 6,4, a margariné 4,2 százalékkal csökkent.
  • A háztartási energia 16,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 5,4, a palackos gázért 4,7 százalékkal többet kellett fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 30,2 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 21,3, az üdülési szolgáltatás 17,8, a járműjavítás és -karbantartás 16,3, a sport- és múzeumi belépők 14,7 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára 11,6, ezen belül a szeszes italoké 13,7 százalékkal nőtt.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 0,7, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 10,4, a fűtő- és főzőberendezésekért 5,9, az új személygépkocsikért 4,7, a szobabútorokért 4,4 százalékkal többet, a használt személygépkocsikért 9,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az állateledelek ára 29,3, a mosó- és tisztítószereké 20,0, a testápolási cikkeké 9,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,3 százalékkal magasabb lett.

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára is átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött egy hónap alatt, ezen belül a margarin 2,5, a sajt 1,2, a cukor 1,1, a liszt 1,0 százalékkal kevesebbe, a csokoládé, kakaó 2,2, az alkoholmentes üdítőitalok 0,7 százalékkal többe kerültek. A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal csökkent. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 3,2 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a tűzifa ára 1,2 százalékkal csökkent, a vezetékes gázé nem változott.

A lakosság érzékelése egyébként jellemzően eltér a KSH méréseitől. A hivatal szerint szeptemberben például 12,2 százalék volt az éves infláció, a GKI Gazdaságkutató egy ezerfős felmérése szerint viszont a lakosság átlagosan 32,8 százalékosnak érzékelte.

A KSH a héten adta ki a magyar háztartások tavalyi életszínvonaláról szóló kiadványát. Ebben azt írták, hogy hosszú évek csökkenése után tavaly megint nőtt a szegénység Magyarországon. Ennek egyrészt az infláció volt az oka, másrészt az, hogy nagyobbra nyílt az olló az alacsony és a magas jövedelműek bevételei között.

Az elszegényedés különösen nagy mértékben érintette a két, három vagy több gyerekkel élő háztartásokat. A KSH szerint 30 ezer többgyerekes háztartás csúszott bele a szegénységbe tavaly, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!