Hiába mérséklődött az infláció, az emberek 30 százalék fölöttinek érzik a drágulást

2023. november 7. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Habár a szeptemberi adatok szerint már 12,2 százalékra esett vissza az infláció, a vásárlók ennél drágábbnak érzik a dolgokat – írja a hvg.hu a GKI ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése alapján. A lakosság 32,8 százalékos áremelkedést érzékelt, ami nem a tényeken, hanem az érzékelésen alapszik, aminél a saját tapasztalatok mellett erősen torzíthatnak az innen-onnan érkező információk.

Azt írják, hogy az elmúlt néhány év mérései szerint a hivatalos fogyasztói árindex emelkedésével egyidejűleg tágul az érzékelt és a hivatalos adat közti rés – ez azt jelenti, hogy minél magasabb az infláció, a lakosság annál rosszabbnak érezte a helyzetet. A GKI cikke szerint az érzékelt inflációnak tovagyűrűző hatása van a gazdaság egészére, hiszen ha az emberek a meglévőnél jóval magasabb áremelkedést érzékelnek, arra próbálnak valahogyan reagálni, és például több szociális juttatást várnak vagy nagyobb hozamot a befektetéseikért.

A GKI az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében havi rendszerességgel felméri a lakosság körében a következő 12 hónapra várt fogyasztói áremelkedést is. 2023 szeptemberében a lakosság 25,3 százalékot gondolt a következő egy évre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!