11,5 százalékra vitte le az MNB az alapkamatot

2023. november 21. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 11,50 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte – írja az MTI a jegybank közleménye alapján. Ez sorozatban a második csökkentés volt, múlt hónapban egy év után először vitték le 13 százalékról 12,25 százalékra.

Mi az az alapkamat, mire való, hogy működik? Monetáris politikai gyorstalpalónkat ide kattintva találja meg!

Virág Barnabás, az MNB alelnöke múlt héten egy konferencián arról beszélt, hogy év végére 11 százalék, februárban pedig 10 százalék alatt lehet az alapkamat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a most jövő hónapokban rendre 0,75 százalékpontos kamatcsökkentéseket fognak végrehajtani – írja a Portfolio.

Az MNB 2021-ben kezdte el emelni az alapkamatot, ami tavaly elérte a 13 százalékot. Az emelésre azért volt szükség, mert Magyarországon brutálisan magas volt az infláció, miközben a forint nagy mértékben veszített az értékéből az euróhoz és a dollárhoz képest. (Aki már elfelejtette: tavaly egy ponton 434 forintba került egy euró).

Mostanra viszont javult a gazdasági helyzet: októberben már csak 9,9 százalék volt az éves alapon számolt infláció mértéke, és az euró árfolyama is 380 forint körül stabilizálódott. Ráadásul egy körülbelül egy évig tartó recesszió után idén harmadik negyedévben megint minimálisan nőtt a gazdaság teljesítménye, jövőre pedig érdemleges növekedés várható.

A különböző kamatszintek módosítgatásával az MNB befolyásolni tudja a magyar gazdaság működését, az abban zajló folyamatokat. A kamatszint tavalyi megemelésével drágították a hitelezést, és ezzel visszafogták a lakosság és a cégek vásárlásait és beruházásait, amivel sikerült fékezni az inflációt.

Most a kamatszint csökkentésével enyhítenek ezen. A lakossági hitelek kamatai általában durván fél éves csúszással követik az MNB által meghatározott kamatokat. Ezt most kicsit torzítja a kamatplafon intézménye, de amúgy az alapkamat csökkentését követi majd a lakossági hitelek kamatainak csökkenése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!