12,25 százalék lett az alapkamat, ami 3 év után csökkent

2023. október 24. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

13 százalékról 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – írta meg a Portfolio.

Ezzel a jegybank folytatta a kamatok csökkentését, egy hónappal ezelőtt 13 százalékra csökkentette az MNB az irányadó kamatot, akkor ért össze közel egy év után az irányadó kamatként szolgáló egynapos betéti eszköz kamata és az alapkamat, ami már előrevetítette az alapkamat csökkentését is.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott áprilisi interjújában jelentette be, hogy a jegybank elindítja a normalizációt, és a javuló pénzügyi mutatók (csökkenő infláció és viszonylag stabil euró-forint árfolyam) miatt az MNB hamar, már április végén el is kezdett változtatni kamatpolitikáján.

Mi az az alapkamat, mire való, hogy működik? Monetáris politikai gyorstalpalónkat ide kattintva találja meg!

Mostanáig az MNB nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, akkor emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülés után bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A Hvg cikke szerint 2020 júliusa óta nem fordult elő, hogy a jegybank csökkentette volna az alapkamatot, akkor mérsékelte 0,6 százalékos szintre, ahol tartotta 2021 júniusáig, amikor elkezdődött a kamatemelési ciklus, aminek a vége 13 százalék lett 2022 szeptemberében.

A különböző kamatszintek módosítgatásával az MNB befolyásolni tudja a magyar gazdaság működését, az abban zajló folyamatokat. A kamatszint tavalyi megemelésével drágították a hitelezést, és ezzel visszafogták a lakosság és a cégek vásárlásait és beruházásait, amivel sikerült fékezni az inflációt.

Most a kamatszint csökkentésével enyhítenek ezen. A lakossági hitelek kamatai általában durván fél éves csúszással követik az MNB által meghatározott kamatokat. Így a most már április óta tartó kamatcsökkentés érezhető a lakossági hiteleknél is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!