A friss GDP-adat szerint a recessziónak vége, de ez az év várhatóan így is mínuszos marad

2023. november 14. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, írja a KSH kedden kiadott első becslése alapján az MTI. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, véget ért a recesszió – közölte a statisztikai hivatal.

A gazdasági teljesítmény éves összevetésben az ipar és a piaci szolgáltatások, főleg a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése miatt csökkent. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése – írta közleményében a KSH.

Nagy Márton szerint 2024 a növekedés helyreállításának éve lesz, de ennek egy akadálya van

A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az adat megjelenése után. Szerinte az eddig közzétett adatok alapján a magyar növekedés az egyik legjobbnak mondható, felülmúlta az uniós tagországok teljesítményét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) MTI-ben kiadott közleményében azt írták, hogy a negyedéves adatok szerint az ír (-1,8 százalék), az osztrák (-0,6 százalék), a cseh (-0,3 százalék), az észt (-0,2 százalék), a portugál (-0,2 százalék), a német (-0,1 százalék), a litván (-0,1 százalék), a francia (+0,1 százalék), a spanyol (+0,3 százalék), a belga (+0,5 százalék) és a lett (+0,6 százalék) gazdaság teljesítménye is elmaradt a magyarországitól.

Nagy Márton szerint a háború, a szankciók, és a multik nyerészkedése okozott súlyos veszteségeket a magyar gazdaságnak, az energiaárak, az infláció és a kamatok is az egekbe emelkedtek, így a kereslet is jelentősen csökkent. „A kormány beavatkozása nélkül ebben a helyzetben családok és vállalkozások mentek volna tönkre, ezért a kormány vállalta, hogy megvédi a munkahelyeket, a gazdaságot és egy számjegyűre csökkenti az inflációt, így 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve” – olvasható a közleményben.

Nagy Márton azt is kiemelte, hogy a kedvező negyedéves növekedés mellett, éves alapon még 0,3 százalékos csökkenés látható, így komoly feladat áll a kormány előtt, hogy helyreállítsa a növekedést. Szerinte ennek egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Szerinte a magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is – írta a GFM.

A miniszter a cél, hogy Magyarországon 2030-ra a feldolgozóipar elérje a GDP 30 százalékát, a logisztikai ágazat pedig 10 százalékot adjon hozzá, ezeknek köszönhetően pedig hazánk elérje az uniós fejlettség 90 százalékát – közölte a minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!