Megsemmisítették a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét

2023. november 29. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria szerdán „megsemmisítette” a debreceni CATL akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét, és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmet új eljárásra utasította. Az indokolás szerint azért, mert a hatóság a biztonsági jelentés kiegészítésében megsértette a nyilvánosságra – kifüggesztésre, közmeghallgatásra – vonatkozó szabályokat, írta az ügyet vivő volt LMP-s politikus, Schiffer András a Facebookon.

A CATL-gyár katasztrófavédelmi engedélyét a helyi civilek támadták meg, azt először a Debreceni Törvényszék elutasította, így került az ügy a Kúriára. A civileket Schiffer képviselte ügyvédként, a friss döntéshez a Debrecinernek még annyit tett hozzá, hogy szerinte ezzel le kell állítani az akkumulátorgyár építését, mert annak szerda délelőttől nincs katasztrófavédelmi engedélye, és új közmeghallgatást is kell tartani. A civilek szerint viszont csak „időt nyertek”.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében, hogy akkumulátorgyárat építsen. A gyár épületét Garancsi István cége húzhatja fel, az üzem infrastrukturális igényeinek kiszolgálására több százmilliárd forintot fordít a magyar állam, fejlesztik például a víziközművet és az átviteli hálózatot is. A debreceni akkumulátoripari fejlesztésekkel kapcsolatban komoly helyi szintű tiltakozás érzékelhető.

Közben szeptember végén jött ki egy elég homályos kormányrendelet, ami lehetővé tette, hogy a környezetvédelmi hatóság ezentúl környezetvédelmi hatósági szerződést kössön a rá vonatkozó szabályokat be nem tartó gyárakkal. Ha egy ilyen szerződést megkötnek, akkor a hatóságok nem tudják többé megbüntetni vagy esetleg bezáratni a szabálytalankodó és mérgező üzemeket. A rendelet visszavonását még Debrecen fideszes polgármestere is szorgalmazta.

Az akkumulátorgyár-ellenes hangulat mindenesetre nem tett jót a Fidesz népszerűségének Debrecenben.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével cikksorozatban foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!