Debrecen fideszes polgármestere felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az akkugyáraknak jogi kiskaput nyitó rendeletet

2023. október 9. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét – derül ki a politikus Facebook-posztjából. Papp elfogadhatatlannak tartja, hogy „olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést”.

Szeptember végén jött ki egy elég homályos kormányrendelet, ami lehetővé tette, hogy a környezetvédelmi hatóság ezentúl környezetvédelmi hatósági szerződést kössön a rá vonatkozó szabályokat be nem tartó gyárakkal. Ha egy ilyen szerződést megkötnek, akkor a hatóságok nem tudják többé megbüntetni vagy esetleg bezáratni a szabálytalankodó és mérgező üzemeket.

A rendelet után elsőre a legtöbben az akkumulátorgyárakra gondoltak, mivel az utóbbi időben az iparághoz tartozó üzemek rendszeresen megszegték a rájuk vonatkozó szabályokat, ami miatt többnyire elhanyagolható büntetéseket kaptak. Egyedül a bátonyterenyei akkufeldolgozót záratták be nemrég ideiglenesen, miután ők folyamatosan minden szabályt megszegtek, és a cég másik, szigetszentmiklósi üzemében több dolgozó is meghalt.

A módosítással elméletben előfordulhat olyan, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be. Szeptember 23-án, szombaton aztán jött egy fordulat, és az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették a rendeletet, mert:

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik.”

A furcsa fordulatból többen, köztük mi is, arra következtettünk, hogy a szabályozást direkt a Dunaferr-re találták ki, amelyet a kormány nagy erőkkel próbál megmenteni, és amelyhez épp nemrég érkezett új tulajdonos.

Csakhogy hiába várta mindenki a rendelet módosítását, az se azon a héten, se az utána jövőn nem jelent meg. Az így kialakuló helyzet ellen több civil szervezet és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, most hozzájuk sorakozott fel a fideszes Papp László debreceni polgármester.

Szerinte „környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés. Fontosnak tartom a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra.

Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk.”

Arról, hogy hogyan bontják el az akadályokat az akkumulátorgyárak elől Magyarországon, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!