Ezermilliárdokat keresnek a magyarok az állampapírokkal, a kormány most már mindenkivel ezeket vetetné

Legfontosabb

2023. november 26. – 19:49

Ezermilliárdokat keresnek a magyarok az állampapírokkal, a kormány most már mindenkivel ezeket vetetné
A Magyar Államkincstár budapesti irodaházának bejárata – Fotó: Róka László / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb lépéssel könnyítené meg a kormány az állampapírok vásárlását, amivel szeretnék megnyitni ezt a befektetési lehetőséget szélesebb rétegek előtt is. Ezzel elvileg olyanok is jól kereshetnek majd a magyar államon, akik eddig nem tudtak vagy akartak ezzel foglalkozni, de egy szakértő szerint nem valószínű, hogy tömegeket mozgatna meg a változás.

Még idén minden magyar állampolgár kincstári értékpapírszámlát kap, amire bármikor vásárolhat ingyenesen állampapírt – jelentette be november 18-án szombaton a Fidesz 30. kongresszusán Varga Mihály pénzügyminiszter. Ha ez megvalósul, akkor a jövőben olyanok is költségek nélkül vehetnek majd állampapírokat, akik eddig nem tudták, hogyan kell ilyen számlát nyitni, vagy valamiért nem szántak erre időt és energiát.

A kormány régi célja, hogy a lakosság minél több állampapírt vásároljon. Emiatt az elmúlt egy évben lépések egész sorozatával próbálták meg ebbe terelni a magyarok pénzét, Varga bejelentése ennek a sorozatnak a következő része.

Mi is az az állampapír?

Amikor valaki állampapírt vásárol, gyakorlatilag kölcsönadja a pénzét az államnak. Az állampapíroknak van egy lejárati idejük, ami után a vásárló visszakapja az eredetileg odaadott pénzét. A lejárat előtt pedig meghatározott időközönként az állam kamatot fizet a vásárlónak.

Ez az államnak azért jó, mert amikor hitelt vesz fel, annak kamatain nem külföldi bankok, hanem a saját állampolgárai híznak. A vásárlóknak pedig azért jó, mert egy elég biztonságos és bizonyos körülmények között elég jól fizető befektetési forma.

Állampapírokat a bankokon vagy a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül lehet vásárolni. A bankoknál nyitott értékpapírszámláknak általában van díjuk, de ezzel azt nyerjük, hogy egy helyről kezelhetjük az összes megtakarításunkat. A MÁK-nál ezzel szemben bárki teljesen ingyen nyithat és vezethet számlát, amin viszont csak állampapírokat lehet tartani.

Nem egyértelmű, mit szeretne Varga

Államkincstári értékpapírszámlát eddig személyesen, a MÁK fiókjaiban és a postákon vagy online lehetett nyitni. A személyes számlanyitásnál korlát lehetett, hogy sokan nem szeretnek ilyen irodákban papírokat olvasni, értelmezni és aláírni. Az online számlanyitás pedig azoknak lehetett bonyolult, akik egyáltalán nem szoktak digitálisan pénzügyeket intézni.

Ha megvalósul Varga Mihály terve, akkor ez a két akadály elhárulna azok útjából, akik állampapírt vásárolnának, és ezt MÁK-számlán tartanák. Az viszont a bejelentéséből nem világos, hogy pontosan hogyan hoznának létre egyik pillanatról a másikra minden magyar állampolgárnak, vagyis több mint tízmillió embernek államkincstári értékpapírszámlát.

Az államkincstárnál egyébként ma is van egy automatikusan induló számla: ez az úgynevezett Életkezdési letéti számla, amit minden 2005. december 31. után Magyarországon született magyar gyereknek megnyitnak. Erre az itthon élő gyerekek születésükkor 42 500 forintot, a születésük utáni 7. és 14. életévükben pedig 44 600 forintot kapnak, az egész pedig minden évben az inflációval növekszik. Más kérdés, hogy ez a számla ezen kívül semmi másra nem jó, még babakötvényt sem lehet rajta tartani.

Lehet, hogy az ügyfélkapun keresztül lesz elérhető

Varga azt nem árulta el, hogy az automatikus számlát pontosan hogyan hozzák létre, és az állampolgárok hogyan férhetnek majd hozzá. (Megkérdeztük erről a Pénzügyminisztériumot, az Államadósság Kezelő Központot és a Magyar Államkincstárt, de cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk választ.)

A legvalószínűbb verziónak az tűnik, amit a Portfolio vázolt fel az ÁKK korábbi tájékoztatása alapján. A MÁK-os értékpapírszámlákat online ma is ügyfélkapun keresztül lehet megnyitni, ezt a folyamatot pedig lehet még tovább egyszerűsíteni. Ha így tesznek, akkor az automatikusan megnyíló értékpapírszámlákat az ügyfélkapun keresztül lehet majd elérni, a MÁK felületén pedig legfeljebb kapcsolattartási adatokat és bizonyos beállításokat kell megadni.

Ezzel azonban a gyakorlatban nem sok változik a jelenlegi helyzethez képest, mindössze annyi, hogy egy kicsit még egyszerűbb lesz ezekhez a számlákhoz hozzáférni. Kérdés, hogy ez mennyi embert vesz rá, hogy állampapírban tartsa a pénzét.

Nem ez volt az igazi akadály a szakértő szerint

Megkérdeztük Varga Mihály tervéről Sándorfi Balázs közgazdászt, a Bankmonitor alapítóját, aki szerint nem valószínű, hogy az automatikus számlanyitás miatt hirtelen sokkal többen raknák a pénzüket állampapírba. Szerinte

a legnagyobb akadály eddig sem a számlanyitás volt, hanem az, hogy a legtöbben vagy nem tudják, hogy működik az állampapír, vagy ismeretlen számukra az állampapírvételhez, -eladáshoz kapcsolódó megbízások kezelése.

Sándorfi szerint valószínű, hogy az életkezdési számlákhoz hasonlóan mindenki nevére létrehoznak egy-egy számlát, ami, ha nem használjuk, üresen fog állni. Szerinte az is könnyen elképzelhető, hogy ez az ügyfélkapun keresztül lesz elérhető, mivel az ügyfélkapukat már most is használják banki azonosításra.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezzel együtt szerinte az automatikus számlanyitás azok többségét nem fogja meggyőzni, akik eddig nem tudtak vagy nem akartak állampapírt vásárolni. Sokan például nem merik online befektetni a pénzüket, és inkább bíznak egy olyan intézményben, ahová bármikor be tudnak sétálni a kérdéseikkel. Ők nem valószínű, hogy az ügyfélkapun keresztül akarnak majd bármit is vásárolni.

Tízezermilliárd forintot tartunk ebben

A magyarok körülbelül 9700 milliárd forintot tartanak lakossági állampapírban, amiből október végén 6600 milliárd forint volt inflációkövető, úgynevezett prémium sorozatokban. Ezek jövőre az idei év után 15 százalék körüli kamatot fizetnek, míg a többi állampapír-sorozat ettől különbözően kamatozik. A 9700 milliárdos lakossági állampapír-állomány után az állam így jövőre több mint ezermilliárd forint kamatot fog kifizetni.

A kormánynak régi célja, hogy a lakosság minél több pénzt tartson állampapírban. Ennek elérésére az elmúlt egy évben egy sor intézkedést hoztak onnantól kezdve, hogy megadóztattak minden más befektetési formát, odáig, hogy a KRÉTA-ban buzdították a szülőket az állampapírok vásárlására.

A kormány viszont nem azt szeretné, hogy nagyon kevés embernek lenne nagyon sok állampapírja, ezért a prémium állampapírokból június óta fejenként már csak 25 millió forintot lehet vásárolni. Ehelyett azt akarják, hogy a társadalom minél nagyobb részének legyen ilyen befektetése, amivel az állam a bankok megkerülésével jut hitelhez, a lakosság pedig kamatjövedelemhez. Magyarul az állam – pozitív megközelítésben – azt akarja, hogy minél többen kapjanak tőle kamatot, így a lakosság minél szélesebb rétegeit akarja pénzhez juttatni.

Van ennek persze egy negatív megközelítése is, ami szerint az állam azért próbálja a lakosság pénzét az állampapírokba terelni, mert az EU-s pénzek leállítása miatt üresen kong az államkassza. Ebben az esetben viszont a lakossági befektetők éppen azon kereshetnek, hogy kihasználják az állam szorult helyzetét. (Meg persze minden más állampolgárét, hiszen az állam a kamatokat mégis az adófizetők pénzéből fizeti ki.)

Jövőre 18 százalékot fizet

Az elmúlt egy évben a lakosság nagy kedvence a prémium állampapír volt, amely az előző évi infláció felett fizet 0,25–1,5 százalék kamatprémiumot. Mivel tavaly 14,5 százalékos volt a pénzromlás üteme, az idei év után ezek a papírok 14,75–16 százalékos kamatot fizetnek, ami ilyen papíroknál nagyon soknak számít.

Idén a tavalyinál is magasabb, 17,8 százalék körüli lesz az infláció, amivel a prémium állampapírok tulajdonosai a jövő év után 18-19 százalékos kamatokat vághatnak majd zsebre. Ilyen kamatozású papírból még most is simán lehet venni, az ÁKK éppen a 2033/I nevű tízéves sorozatát kínálja infláció fölötti 0,25 százalékos kamatprémiummal.

Ez a papír tízéves futamidejű, tehát a vásárló az eredetileg kifizetett pénzét csak 2033-ban kapja vissza, közben pedig évente kapja meg az előző év után számolt kamatokat. A mai szabályok szerint viszont egy egyszázalékos díj ellenében a lejárat előtt bármikor vissza lehet váltani ezeket a papírokat. Ezt a szabályt az ÁKK önkényesen megváltoztathatja, azaz elvileg meg tudják akadályozni, hogy hamarabb kiválthassuk a pénzünket, az ÁKK vezetője viszont nemrég tagadta, hogy ez lenne a szándékuk. Erről a kérdésről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A közönségkedvenc államkötvény-sorozatnak már csak néhány napja maradt, utána egy részben fix kamatozású, részben inflációkövető, de már kisebb haszonnal kecsegtető új sorozatból lehet majd vásárolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!