Nem fogják megváltoztatni a prémium állampapírok visszaváltási feltételeit – ígéri az ÁKK vezetője

2023. november 9. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem fogunk változtatni a Prémium Magyar Állampapír visszaváltási árfolyamán, továbbra is 99% marad” – mondta Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerdán a Portfolio befektetési konferenciáján a lap beszámolója szerint. Ez egy fontos jelzés azoknak, akik korábban féltek, hogy rontani fogják az állampapírok idő előtti visszaváltási feltételeit.

Az inflációkövető, úgynevezett prémium állampapírokat ma lejárat előtt szabadon választott időpontban bárki visszaválthatja. Ilyenkor az azokat kiadó ÁKK mindössze egy 1 százalékos díjat számít fel, ennek a mértékét azonban bármikor megváltoztathatják.

Az inflációkövető állampapírok 2025 első feléig fizetnek jól, utána jelentősen romlik a kamatozásuk. Sokan, akik ilyeneket vásároltak, azt tervezik, hogy akkor visszaváltják az állampapírjukat és valami másba fektetik, vagy elköltik a visszakapott pénzt. Ezt viszont meghiúsíthatja, ha az ÁKK lerontja a visszaváltási feltételeket és 1 százalék helyett például 10 százalékos díjat számít fel a lejárat előtti kiváltásnál.

Az ÁKK vezetője most az ettől tartókat igyekezett meggyőzni arról, hogy ettől nem kell félni és nem fogják lerontani a visszaváltási feltételeket. A most elérhető prémium állampapír-sorozatról itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!