Parragh Lászlót és Nagy Mártont is kiosztották a Magyar Nemzeti Bank elemzői

2023. november 24. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Valóban a monetáris politika a növekedés gátja? Ugyan már! Az adatok teljesen mást mutatnak…

Ez a címe annak az elemzésnek, amiben a Magyar Nemzeti Bank szakértői reagáltak Parrag László iparkamarai elnök minap elhangzott kritikájára, miszerint az MNB kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni. Ezzel szemben az MNB munkatársai amellett érvelnek írásukban, hogy a fogyasztás tartós emeléséhez az infláció leszorítására van szükség, mert a jövedelmek vásárlóértéke erősebben hat a fogyasztásra, mint a reálkamatok. Ezután úgy fogalmaznak:

„Mindezek egyben pedig választ adnak az egyes vállalkozó érdekképviseletek elmúlt napokban hangoztatott téves felvetéseire.”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azután kritizálta az MNB-t, hogy kedden 0,75 ponttal csökkentették az alapkamatot, és nemrég további csökkentést helyeztek kilátásba.

Bár nem említik név szerint az elemzésben, a szerzők Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek is üzentek. Egy helyen arról írnak, hogy „vannak, akik azt gondolják, hogy a magyar gazdaságot negatív reálkamatokkal – tehát magas áremelkedés és ennél alacsonyabb kamatok kettősével – lehet kihúzni a gödörből.” Majd hozzáteszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint a jelenlegi körülmények között ez nem működik.

Az elemzés egy másik pontján pedig arra utalnak, hogy a kormány az MNB kamatpolitikájára próbálja fogni a gazdasági teljesítmény visszaesését. „Megindultak azok a próbálkozások, hogy a monetáris politikát tegyék felelőssé azért, hogy a várt (és beígért) 1,5 százalék helyett csökkenni fog idén a hazai gazdaság kibocsátása.”

Az elemzésben arról is szó esik, hogy:

  • „A tűzzel játszik, aki inflációval próbálja meg költésre bírni a lakosságot.”
  • „Ha nincs fogyasztás, és nem lesz, aki megfizesse a termékek magas árát, akkor negatív reálkamatok mellett sem fognak beindulni a vállalati beruházások.”

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank rendszeresen bírálja a kormány gazdaságpolitikáját és a rekordmagas infláció ellen hozott intézkedéseit. A nemrég megjelent könyvében például úgy fogalmazott:

„A párás szemű csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, a rendszer eltéved.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!