Matolcsy: A párás szemű csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, a rendszer eltéved

2023. november 19. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 címmel jelentette meg legújabb könyvét, amelynek írásai azonban nem újak: a kötet a Magyar Nemzeti Bank elnökének 2019 és 2022 között megjelent válogatott értekezéseit tartalmazza. Egyedül a bevezetésben fogalmazott meg eddig nem publikált gondolatokat, amelyeket most az Index szemlézett.

Mint a lap írja, a jegybankelnök szerint a korábbi cikkei időnként helyeslést, máskor ellenérzést váltottak ki: „a kritikusan és önállóan gondolkodó magyarok” helyeslik nézeteit, míg „a kormányzó politikai elit, főként a Miniszterelnök köréből” képviseli az ellenérzéssel bírók táborát. Matolcsy értelmezésében az egyetértés a kritikus megközelítésének szólt és a jobbító javaslatainak, a támadások viszont nem a tényeket cáfolták és nem az új megközelítéseket rótták fel neki, hanem azt, hogy kritikusan szólni egyes kérdésekről, és van bátorsága számonkérni a rendszert és a kormányzás gyengeségeit. Előbbiek tehát látják és bevallják a kormányzati hibákat, utóbbiak viszont

minden jobbító kritikában árulást szimatolnak, és tévedhetetlennek látják a miniszterelnököt.

Matolcsy szerint azonban sem a miniszterelnök, sem ő nem tévedhetetlen, mindenkinek szüksége van visszajelzésre, vitára, javaslatokra.

„Minél többször szerez többséget, sőt kétharmadot egy politikai erő, annál nagyobb szüksége van vitákra, alternatívákra”

– idézi a lap a jegybankelnököt, aki úgy gondolja: a

„párás szemű, minden kételkedéstől mentes csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, akkor a rendszer eltéved.”

Szerinte ez történt Magyarországon, ezért nem állunk nyerésre a 2020-as évtizedben, és ha 2030-ra így folytatjuk, akkor az Európai Unió leggyengébb öt tagállama között találjuk magunkat.

Az MNB vezetője úgy látja, a magyarok nem rendelkeznek jövőképpel a 2030-ig terjedő időszakra, és bár

a miniszterelnök időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek, vagy délibábnak tűnnek, vagy megtévesztőek.

Matolcsy ezután a magyar gazdaság nagy korszakait veszi végig, amelyben azt írja, a 2002-ben érkező „dilettáns” politikai elit után sikerült 2010–2013 között rendbe tenniük az állam pénzügyeit, 2013 után pedig a jegybanki pénzpolitikát, ami 2019-ig a Trianon utáni 100 év legjobb évtizedét hozta meg. A bevezetőt Matolcsy végül azzal zárja, a világjárványt „jól védtük ki”, az orosz–ukrán háború miatt kialakult inflációra a „kormány már hibás válaszokat adott”, idén a gazdasági felzárkózás elakadt. De mindig van kiút, így most is: „ennek megtalálásához kíván hozzájárulni e kötet” – írja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől