Már küldhetnék a bankok az állampapírokról szóló kötelező tájékoztatót, de kivárnak

2023. október 19. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Október elejétől már küldhetnék a bankok az állampapírokról szóló tájékoztató levelet az ügyfeleknek, de a legtöbb hitelintézet csak decemberben postázza ki a dokumentumot, írja az Rtl.hu a Bank360.hu összesítése alapján. Még nyáron döntött úgy a kormány, hogy az állampapírokra fókuszálva a bankoknak kötelező tájékoztatni az ügyfeleket a megtakarítási lehetőségekről.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelete alapján összehasonlítást is kell az ügyfél elé tenni, hogy lássa, mennyivel több pénze lenne, ha állampapírban tartaná a megtakarítást, a Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt is meghatározta, hogy milyen szöveget kell közzétenniük a bankoknak.

A Bank360.hu által megkérdezett bankok egyike sem kezdte még el az ügyfelek tájékoztatását: a Mészáros Lőrinchez köthető szuperbank, az MBH Bank még nem küldte ki a megtakarítási lehetőségekről szóló levelet, az OTP is csak később lép, a CIB a novemberi bankszámlakivonattal, december elején küldi az UniCredit pedig decemberben tervezi kiküldeni a levelet. Az összesítés szerint a tájékoztatóból várhatóan kimarad majd az állampapírok királya, és várhatóan idejét múltak lesznek a számok – derül ki az elemzésből.

Magyarország nehéz pénzügyi helyzetével több cikkben is foglalkoztunk a Telexen, ebben a legutóbbi összeállításban például arról is szó van, miért kell hetente toldozgatni-foltozgatni a költségvetést. A 2024-es költségvetést július 7-én szavazta meg az Országgyűlés, ebben a kormány 6 százalékos inflációval számol. Ebben a cikkben pedig a veszteséges jegybankról írtunk részletesen. Állampapírt egyébként már tíz évvel ezelőtt is akart vetetni a lakossággal a kormány, ennek részleteiről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!