Meghatározta a kabinetiroda, hogy milyen szöveggel kell a lakossági számlatulajdonosakat állampapír-vásárlásra ösztönözni

2023. augusztus 30. – 21:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnöki Kabinetiroda rendeletben határozta meg, hogy milyen tájékoztató szöveget kell közzétenniük a bankoknak, hogy azzal állampapír vásárlására ösztönözzék a lakossági ügyfeleiket.

A Magyar Közlöny szerdai kiadásában a kabinetiroda pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról ír, mondván, inflációs környezetben fontos, hogy a megtakarítások megőrizzék értéküket. Emiatt kell a bankoknak a lakossági állampapírokról tájékoztatniuk a folyószámlával rendelkezőket.

„A folyószámlát az ügyfelek általában fizetési szolgáltatásokra használják. Ugyanakkor az ilyen számlákon olyan el nem költött összegek keletkezhetnek, amelyek hosszabb távon megtakarítássá válhatnak. Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ha állampapírba helyezné el megtakarítását, akkor jelentős hozamot érhet el. Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy egy éves időszakra számítva mekkora többlet-kamatbevételt érhetett volna el, ha megtakarításait folyószámla helyett különböző állampapírokban tartja” – áll a szövegben. Ez pedig a közzétett táblázat.

Magyarország nehéz pénzügyi helyzetével több cikkben is foglalkoztunk a Telexen, ebben a legutóbbi összeállításban például arról is szó van, miért kell hetente toldozgatni-foltozgatni a költségvetést. A 2024-es költségvetést július 7-én szavazta meg az Országgyűlés, ebben a kormány 6 százalékos inflációval számol. Ebben a cikkben pedig a veszteséges jegybankról írtunk részletesen. Állampapírt egyébként már tíz évvel ezelőtt is akart vetetni a lakossággal a kormány, ennek részleteiről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!