Tíz év után derült ki, Orbánék hogyan akartak már akkor is állampapírt vetetni a lakossággal

2023. július 13. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz évvel ezelőtti, eddig nem nyilvános kormányhatározatokba nézhetett bele a Hvg.hu. A dokumentumokból többek között kiderült, hogy a kormány hogyan igyekezett már akkor is állampapírt vetetni a lakossággal, és hogy miként léptek vissza egy Európai Unió elleni pertől.

A 2-es sorszámmal kezdődő, úgynevezett kétezres kormányhatározatokat általában sehol nem teszik közzé, csak egy szűk kör tudja, miről szólnak. Ezek a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak, mert döntés-előkészítő anyagnak minősülnek. Idén márciusban a Fővárosi Törvényszék első fokon a Hvg.hu javára ítélt, és arra kötelezték a kormányt, hogy teljesítsék a lap közérdekű adatigénylését, vagyis adjanak ki több mint harminc, korábban tíz évre titkosított kormányhatározatot.

  • 2012–2013 környékén az Orbán-kormány hasonló gondokkal küzdött, mint jelenleg, és több módon is igyekeztek faragni a költségvetési kiadásokon. Ennek részeként született a 2006/2012-es számú határozat, amellyel a kormány 55 nemzetközi szervezet közül 27-nél a kilépés mellett döntött, megspórolva ezzel az éves tagdíjakat.
  • Szintén az államkassza helyzetének javítására született 2013 januárjában a 2002/2013-as kormányhatározat, amely a lakosság állampapír-állományának növelését tűzte ki célul. Ennek érdekében a Magyar Államkincstár járási hivatalokba kirendelt alkalmazottait értékpapír-forgalmazási feladatokkal bízták meg, ezzel bővítve a forgalmazói hálózatot. Idén pedig már a KRÉTA-n keresztül küldtek üzenetet a szülők egy részének arról, mennyire jó ajándék a gyereknek az állampapír.
  • A 2004/2013-as kormányhatározat arról szólt, hogy bő egymilliárd forintban határozták meg a győri Audi-gyár természetvédelmi, Natura 2000-es területen történő bővítésének „kompenzációs összegét”. Az Audi-gyár bővítése ellen akkor környezetvédők tiltakoztak, ugyanakkor a kormány nem gördített különösebb akadályt a beruházás elé.
  • Tíz éve, 2007-es sorszámon külön határozat rendelkezett arról, hogy a kormány visszavonja az Európai Bizottsági határozat elleni keresetét az üvegházhatású gázok kibocsátási egységének 2008–2012 közötti időszakot érintő nemzeti kiosztási terve ügyében.
  • A 2006/2013-as számú kormányhatározata a helyközi személyszállítási közszolgáltatás állami költségtérítéséről szólt 19 milliárd forint értékben.

Tavaly összesen 470, idén pedig már legalább 96 kétezres határozatot hozott a kormány. Ebből a szempontól a 2021-es év volt a rekorder, akkor 679 ilyen kormányhatározat született, ami a 2010 óta addig keletkezett 1836 darab kétezres határozatnak csaknem a harmada.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!