345 üzletbe telepít visszaváltó automatákat a Spar

2023. október 5. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Spar 345 magyarországi üzletben visszaváltó automatákkal fogja végezni az italos dobozok és palackok kötelező visszaváltását – közölte az áruházlánc kommunikációs vezetője a Telex megkeresésére.

A szerda esti közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely előírja, hogy az ezer főnél nagyobb népességű településeken, a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek és forgalmazóknak kötelező lesz visszaváltást biztosítaniuk bizonyos termékekre. Ide tartozik minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása. A tej- és tejalapú italtermékek csomagolásai kivételt jelentenek, azokat nem fogják visszavenni. A rendeletből az is kiderült, hogy a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként ötven forint visszaváltási díjat fognak fizetni.

„A Spar Magyarország a lehetőségeihez mérten felkészülten várja a 2024. január 1-jei indulást”.

„Munkatársaink az elmúlt hat hónapban a folyamatosan változó információk alapján igyekeztek több lehetőségre is felkészülni, a következő napokban pedig a jogszabály ismeretében hozzuk meg a végső döntéseket” – írta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

Hozzátette, hogy a Mol hulladékkoncessziós cégével, a Mohu Zrt.-vel közösen jelenleg is végzik a visszaváltó berendezések telepítését az üzleteikben. „Mivel a kormányrendelet egyértelműen előírja a 400 négyzetméter terület feletti áruházak kötelezettséget, ezért csak visszaváltó automatákkal fogunk átvételt végezni, melyben 345 üzletünk lesz érintett” – írta.

A kormányrendeletre való felkészüléssel kapcsolatban több magyarországi áruházláncot is megkerestünk. Cikkünk megjelenése után küldött választ a Lidl Magyarország, ebben azt írták, az üzletlánc

„a MOHU-val szorosan együttműködve megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a januártól életbe lépő új jogszabálynak maximálisan megfeleljen”.

Az Aldi válaszában azt írta, hogy nincs 400 négyzetméter alatti üzletük: „Az áruházlánc minden üzletében visszaváltó automatákat fog üzembe állítani, amelyek telepítése megkezdődött és a jogszabály által előírt határidőre üzembehelyezésre kerülnek. Ennek biztosítása érdekében az ALDI már a DRS rendszer tervezetének bejelentése óta ismét proaktívan, a MOHU-val közösen keresi az optimális technikai megoldásokat. A vásárlók a visszaváltás hatálya alá tartozó palackokat és dobozokat minden üzletben le tudják adni, az értük kapott kuponokat azok nyomtatásának helyén pedig bármilyen termék vásárlásakor, vagy akár vásárlás nélkül is fel tudják használni.

A visszaváltási díjas rendszer bevezetését követően a termékek értékesítésekor automatikusan felszámításra kerül majd az addicionális díj, amit a vásárló akkor kap vissza, ha sértetlenül visszahozza az üres göngyöleget, és azt az automatába helyezi el.”

A Tesco azt írta: „147 db 400 négyzetméter feletti üzletünk van. A visszaváltási rendszert a törvény előírásainak megfelelően fogjuk üzemeltetni január 1-jétől.”

A rendelet november elsején lép hatályba, de bizonyos rendelkezései csak 2024. január 1-jétől lesznek hatályosak. Addigra több ezer olyan visszaváltó automatát kell telepíteni főként élelmiszerüzletekbe, amelyek fém, üveg és műanyag italcsomagolásokat fogadnak be. A rendszert a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, a Mohu Zrt. üzemelteti majd. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!