Megjelent a kötelező visszaváltásról szóló rendelet

2023. október 4. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny szerdai számában közzétették a kormányrendeletet „a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól”.

A jogszabályból kiderül, hogy a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként ötven forint visszaváltási díjat fizetnek. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg. A visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni.

A rendelet november elsején lép hatályba, de bizonyos rendelkezései csak 2024. január elsejétől hatályosak. Az érintett termékeket egy szabványos ábrával kell ellátni, amelyen egy Vigyél vissza! 50 Ft felirat látható egy, az újrahasznosítást jelző, két nyílból formált körben.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára egy pénteki konferencián azt mondta: a fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével. Kötelező átvételt a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak írnak elő az ezer főnél nagyobb népességű településeken.

A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente ötezer darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

Mintegy húszmillió tonna hulladék keletkezik évente Magyarországon a legutóbbi adatok szerint, ennek fele az építési-bontási hulladék. Az új koncessziós rendszerben 4,5 millió tonna hulladékot kezelnek. „A magyar hulladékgazdálkodás átszervezése elindult, számos új szereplő fog még belépni a rendszerbe. A hulladékban számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba” – idézte Raisz Anikót az MTI.

Korábban írtuk, hogy több ezer olyan visszaváltó automatát kell telepíteni az üzletekbe, amelyek fém, üveg és műanyag italcsomagolásokat fogadnak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!