Több ezer visszaváltó automatát kellene telepíteni január 1-ig a boltokba

2023. július 28. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-től indul az országos kötelező visszaváltási rendszer, és eddigre több ezer olyan visszaváltó automatát kell telepíteni főként élelmiszerüzletekbe, amelyek fém, üveg és műanyag italcsomagolásokat fogadnak be. A Vg.hu cikke szerint az már most borítékolható, hogy a rendszer akadozva fog elindulni, mert az önként csatlakozók regisztrálása átcsúszhat 2024-re, és az automatákat is csak akkor kaphatják meg.

A rendszert a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, a Mohu Zrt. üzemelteti majd, és hozzájuk már regisztrálniuk is kellett a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek, és ha szükségét látták, igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is.

A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik. A visszaváltási rendszerbe (DRS, deposit refund system) tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint a 0–6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó a tejalapú italok csomagolásának kivételével.

Regisztrálniuk kellett azoknak a kiskereskedelmi egységeknek is, amelyekre nem vonatkozik a kötelezettség, de a remélt előnyök miatt csatlakoznának a rendszerhez. Például azért, mert a vevő nála vásárolná le palackok visszaváltáskor kapott kupont.

A kupon készpénzre is váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalható továbbá bankszámlára az automatába épített vonalkód-leolvasóval, ha a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával azonosíthatja magát, végül felajánlható a pénz jótékonysági célú szervezetnek, amely az automata kijelzőjén választható ki.

Az önkéntes regisztráció határideje már március 31-én lejárt, de a Mohu még mindig engedi a jelentkezést. Egyelőre azt sem tudni, hogy hány kötelező regisztrált van, iparági szereplők 1500 körülire becsülik a számukat, ami azt jelenti, hogy január 1-ig több ezer automatát kellene telepíteni. A Mohu azt írta honlapján, hogy a pályázatok, regisztrációk és telepítések a 2024-es évre is átnyúlnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!