Törvényt módosítana a Fidesz a Booking-ügy miatt

2023. szeptember 7. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az érintett magyarországi vállalkozások 98-99 százaléka megkapta az elmaradt díjakat augusztus végére a Booking.com-tól, mondta Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Nemzetnek a szállásközvetítő cég szállásdíj-visszatartással kapcsolatos ügyében.

Szatmáry szerint a szóban forgó hazai vállalkozások közül majdnem minden második késve kapta meg a pénzét. Ezres számban voltak olyanok, akiknek hónapokig nem fizetett a Booking, ami több helyen likviditási problémát okozott – vezette le. Augusztus elején a Booking tartozása a hazai vállalkozások felé több tíz milliárd forintos lehetett, mondta.

„A Fidesz-frakció a hazai kis- és középvállalkozások érdekében bizonyos törvénymódosítási javaslatokkal fog élni, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki. A frakción belül, valamint a különböző szervezetekkel is elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen jogszabály-módosításokra lehet szükség ahhoz, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, nemcsak a Booking.com-nál, hanem máshol sem” – tette hozzá.

A Gazdasági Versenyhivatal szerdán rajtaütést tartott a Booking.com budapesti irodájában. A Gazdasági Versenyhivatal már korábban elindította a gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán, a nemzeti versenyhatóság vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – a Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán. A GVH elmondta: kevesebb mint egy hónap alatt 28 panasz érkezett a versenyhivatalhoz a szállásdíjak visszatartása miatt. Így felmerülhet a gyanú, hogy sérült a szabad piaci verseny a szállásadók között, ami – különös figyelemmel a nyári szezonra – közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

A Fidesz augusztus közepén hívta össze az Országgyűlés turisztikai albizottságát a holland Booking.com szállásközvetítő cég „pénzvisszatartási botránya” miatt, amiről ebben a cikkben szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A cég szerint egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések, a korábbi informatikai rendszer a partnerhálózat ugrásszerű növekedését és a nyári szezon terheltségét már nem bírta, az új rendszert pedig még nem tudták megfelelően működésbe állítani.

A GVH-nak 30 napja van a vizsgálat elkészítésére, a határidő indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A versenyhivatal egyszer már megbírságolta a Booking.com holland üzemeltetőjét, 2020-ban minden idők legmagasabb versenyhatósági bírságát, 2,5 milliárd forintot szabott ki a cégre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!