Szinte mindennap kapott panaszt a Bookingra a GVH, el is indította a gyorsított vizsgálatot

2023. augusztus 24. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elindította a gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán, a nemzeti versenyhatóság vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – a Booking szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán – közölte a GVH.

„Az elmúlt időszakban lényegében minden napra jutott egy szállásadói jelzés a Booking fizetési gyakorlatával kapcsolatban: kevesebb mint egy hónap alatt 28 panasz érkezett a versenyhivatalhoz a szállásdíjak visszatartása miatt. Így felmerülhet a gyanú, hogy sérült a szabad piaci verseny a szállásadók között, ami – különös figyelemmel a nyári szezonra – közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is” – közölte a hatóság, amely szerint a gyorsított ágazati vizsgálat indítását indokolja az is, hogy az ágazatot a koronavírus-járvány kiemelten hátrányosan érintette.

Ahogyan arról a Telexen is írtunk, a Fidesz a múlt héten hívta össze az Országgyűlés turisztikai albizottságát a holland Booking szállásközvetítő cég „pénzvisszatartási botránya” miatt, amiről ebben a cikkben szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat. Ezt megelőzően Ujhelyi István az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának egyik vezetőjeként egyeztetett a Booking vezetőivel, a cég pedig ígéretet tett arra, hogy a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott kifizetéseket, és visszaáll a rendszeres működés.

A cég szerint egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések, a korábbi informatikai rendszer a partnerhálózat ugrásszerű növekedését és a nyári szezon terheltségét már nem bírta, az új rendszert pedig még nem tudták megfelelően működésbe állítani.

A GVH-nak 30 napja van a vizsgálat elkészítésére, a határidő indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A versenyhivatal egyszer már megbírságolta a Booking holland üzemeltetőjét, 2020-ban minden idők legmagasabb versenyhatósági bírságát, 2,5 milliárd forintot szabott ki a cégre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!