Kötelező akciók: olcsóbb lesz a csirkemell kilója, csökkenhet a tojás ára

2023. július 31. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Idén augusztus 1-jével nemcsak a nyár utolsó hónapjába lépés lesz az újdonság, olyan változtatások lépnek majd életbe kedden, mint a MÁV vonalbezárásai vagy éppen az élelmiszerárstop kivezetése. Utóbbit június végén jelentette be Gulyás Gergely egy kormányinfón, aki egyúttal azt is közölte, hogy a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 15 százalékra emelik. Azt, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni, de

  • a Tescóban például 100 forinttal olcsóbb lehet a pultos csirkemell kilója,
  • a SPAR-nál pedig változatlanul rögzített áron lehet majd kapni az eddig is befagyasztott árú 300 terméket.

Lapunk az összes nagy magyarországi üzletláncot megkereste, hogy megtudjuk, milyen változásokkal fog járni az árstop kivezetése, illetve a kötelező akciózás mértékének ezzel egyidejű növelése. A Tesco sajtóosztálya kérdésünkre azt válaszolta, hogy az akciókat központilag szabályozzák majd, és két konkrét példát is említette arra, hogy mi fog változni. Az egyik, hogy a pultos csirkemell ára 1399 forint helyett 1299 forintra csökken majd, a másik pedig, hogy a tojás ára csökkenhet, mert azt épp akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt magasabban állt.

A már márciusban is bőszen akciózó SPAR, amely május 31-én háromszáz termék árát rögzítette az akkor érvényes árszinten, azt írta, hogy az eredetileg július 31-ig meghirdetett promóció további két hónapig folytatódik majd, azaz ezeknél szeptember 30-ig marad a korábbi ár. Mint írták, ezen túl is számos akcióval készülnek, ezeket ide kattintva lehet átböngészni. Azt egyébként ezen a honlapon is el lehet már olvasni, hogy mely termékkörökre kell kiterjednie a kötelező akciózásnak, és erről hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is részletes tájékoztatást tett közzé.

Mint írták, a kormány úgy vezeti ki az élelmiszerárstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed, így augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búza finomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertéscombbal, a csirkemellel és csirke far-háttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát. A kötelező akciózás ezeknél úgy fog kinézni, hogy heti rendszerességgel legalább két termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni, a másik hat termékfajta árai sem lehetnek magasabbak a beszerzési árnál. A kötelező akciózás ezen túl természetesen most is érvényes mindenre, amire eddig.

Szakértők korábban arra számítottak, hogy a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára átlagban 5-600 forinttal emelkedik majd kilónként, az étolaj ára pedig akár 30-40 százalékkal is megugorhat. Ez az eddigi két válaszból nem látszik, de miután a kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, a szegényebb falvakban alighanem tényleg komoly áremelkedést okozhat majd az árstop kivezetése. A kormány egyébként abban bízik, hogy az év végére sikerül egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, sőt, Orbán Viktor már arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy lehet, már 2-3 hónappal az év vége előtt sikerül ezt a célt elérni. Júniusban még 20,1 százalék volt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!