Felsorolta Nagy Márton minisztériuma, hogy milyen termékek kerülnek bele a kötelező akciókba

2023. július 31. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 1. keddtől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Azt is írták, hogy a kormány úgy vezeti ki az élelmiszerárstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed, így augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búza finomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertéscombbal, a csirkemellel és csirke far-háttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát.

A kötelező akciózás most is érvényes a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra, egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztes árukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra – sorolta a GFM.

A kötelező akciózás mértéke így a GfM közleménye szerint 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15 százalékra emelkedik. A kötelező akciózási szabályok úgy terjednek ki a korábbi 8 árstopos termékfajtára, hogy

heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Közben az átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár

– írták.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon egy videóban is összefoglalta a változásokat:

Június végén jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy augusztustól megszűnik az árstop, de közben a kormány árfigyelőkkel és más árszabályozási eszközökkel igyekszik a piac túlkapásait megnyírni.

Szakértők arra számítanak, hogy a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára átlagban 5-600 forinttal emelkedik majd kilónként.

A kormány abban bízik, hogy az év végére sikerül egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, sőt, Orbán Viktor már arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy lehet, már 2-3 hónappal az év vége előtt sikerül ezt a célt elérni. Júniusban még 20,1 százalék volt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!