Debrecenben épülhet meg az újabb kínai akkumulátoripari gyár

2023. július 30. – 21:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Ningbo Zhenyu Technology 65,9 millió dolláros, körülbelül 23 milliárd forintos beruházással hoz létre gyárat Debrecenben, amelyben az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket gyártanak majd – írja a Portfolio a MarketLine-ra hivatkozva. A beruházást a kormány részéről még nem erősítették meg.

Frissítés: Hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak azt írta: a beruházás sorsa még nem eldöntött, mivel több európai ország, illetve Magyarországon belül több település is versenyben van még érte. Debrecenben az eddig bejelentetteken túl nem épül új akkumulátorgyár.

A debreceni beruházás lehetővé teszi a vállalatnak, hogy jobban kiszolgálja európai ügyfeleit, közölte a Ningbo Zhenyu. A Ningbo Zhenyu Technology egy kínai vállalat, a székhelye Kelet-Kínában, Ningpóban van. A Portfolio szerint a China Eastern Airlines éppen június közepén jelentette be, hogy közvetlen légi járatot indított Ningpo és Budapest között. Az nem világos, hogy ez összefüggésben van-e a gyár létrehozásával. Az új telephely várhatóan 2027 végén kezdi meg működését.

Nemrég írtuk meg, hogy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda. Előtte pedig Szijjártó Péter külügyminiszter azt jelentette be, hogy a Huayou Cobalt a Komárom-Esztergom vármegyei Ácson olyan üzemet épít, ahol elektromos akkumulátorokhoz fognak katódot gyártani.

A Telexen korábban cikksorozatot indítottunk, hogy feltárjuk az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetét, kilátásait és a vele kapcsolatban felmerülő kétségeket. A cikkek elolvasását (első, második, harmadik, negyedik) mindenkinek ajánljuk, akit mélyebben érdekel a téma. Aki pedig egy rövidebb összefoglalóra kíváncsi, annak itt a tíz legfontosabb tanulság az akkumulátorgyárakról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!