A Budapest Airport is jelzett az EP-delegációnak a magyar üzleti környezetről

2023. május 24. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

„A találkozón a delegáció tájékoztatást kapott a repülőtérrel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről, ahogyan más vállalatok ügyeiről is a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben való működés kapcsán” – közölte a Budapest Airport a Hvg.hu-val arról az üzleti találkozóról, amelyen az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjai Magyarországon működő multicégekkel beszélgettek.

A lap szerint valószínűtlen, hogy a Budapest Airport pozitívan számolt volna be a magyar kormány tevékenységéről, úgy tudják, a találkozón több cég is jelezte, úgy érzik, hogy az ellenük irányuló törvények azt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról.

Ezzel kapcsolatban Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő egyenesen úgy fogalmazott a hét elején, hogy tudomása szerint „a magyar kormány – egy uniós ország kormánya – maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat. A Bizottságnak véleményem szerint meg kell fontolnia, hogy további korlátozásoknak és szankcióknak vesse alá a kormányt.”

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége múlt héten tett háromnapos látogatást Budapesten, többek között az uniós költségvetés védelméről és a jogállamisági feltételességi mechanizmusról szóló ügyekről tájékozódtak. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a látogatás után maradtak megválaszolatlan kérdések, arról pedig, hogy mi van most az uniós pénzekkel, itt írtunk bővebben.

Két éve rendszeresen felmerül, hogy a magyar kormány megvásárolná a Budapest Airport által üzemeltetett Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Februárban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be egy kormányinfón, hogy a kormány Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek adott felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival. Gulyás akkor azt is mondta, szándék van, folynak a tárgyalások, reméli, hogy az idei évben az adásvétel lezárható.

Arról, hogy milyen stratégia lehet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása mögött, és mit lehet tudni a mostani tulajdonosokról, ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!