Magyar cég építi a legnagyobb boszniai naperőművet

2023. március 29. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta Bosznia-Hercegovina állami versenyhivatala az állam szerb felében (a Boszniai Szerb Köztársaság területén) található Trebinje 1 nevű, 2024-re elkészülő naperőmű többségi tulajdonrészének eladását. A döntés még tavaly év végén született, de mivel csak kedden hirdették ki, most vált biztossá, hogy

a magyar Lugos Renewables energetikai cég lesz a régió egyik legnagyobb naperőművének többségi tulajdonosa.

A hazai napelempiacon meghatározó üzletember, Lugos Roland cége a 74 megawatt teljesítményű erőmű kivitelezésében is részt vesz, az erről szóló szerződést 2022 decemberében írták alá a boszniai szerb áramszolgáltatóval, az Elektroprivreda Republike Srpske-vel. A Bosznia délkeleti csücskében, az Adriai-tenger közelében (de nem a dalmát partvidéken, mert az Horvátországhoz tartozik) található 30 ezres Trebinje mellett megvalósuló projekt értéke több mint 50 millió euró.

A cég januári közleménye szerint a naperőmű fejlesztésére alapított vállalat 70 százalékban áll a Lugos Renewables, 30 százalékban a boszniai szerb áramszolgáltató tulajdonában, de a versenyhivatali döntésben már nem szerepel a két fél tulajdoni hányada. A cég operatív vezetője, Halász István korábbi tájékoztatása szerint az aláírt szerződés bizonyos részletei titkosak.

Szijjártó Péter magyar külügy- és külgazdasági miniszter a múlt héten járt a Boszniai Szerb Köztársaságban, ahol találkozott annak szeparatista vezetőjével, Milorad Dodikkal is. Ahogy arról részletesen írtunk, Magyarország komoly pénzekkel támogatja a délszláv háború után bosnyák-horvát-szerb föderációként megalakuló Bosznia-Hercegovina felosztásában érdekelt nyugatellenes szerb vezetőt: a Vlagyimir Putyin orosz elnököt kitüntető Dodikkal Orbán Viktor kifejezetten jó kapcsolatot ápol; támogatással és kiugróan kedvező hitellel is igyekszik segíteni hatalmon maradását.

(via biznisinfo.ba)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!