Győrben több száz önkormányzati szerződést vitt el ugyanaz a három cég

2023. február 15. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben mindössze három cégnél landolt az önkormányzati szerződések jelentős része a 2005 és 2022 közötti időszakban – derül ki az Átlátszó közbeszerzési szakértő segítségével készített cikkéből, amely szerint megtalálták a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) múlt heti tanulmányában még névtelenül szereplő várost.

A CRCB anonimizálva adta meg a hazai közbeszerzési rendszer elégtelen működésére példaként felhozott, stabilan fideszes vezetésű város adatait. Ezek alapján az egyik kedvezményezett cég 556 önkormányzati tenderen indult, és mindegyiket megnyerte, egy másik 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett, egy harmadik pedig 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett.

Az CRCB nem nyilatkozott azóta az ügyben, és más hatóságoktól sem lehetett megtudni, melyik településről van szó, de az Átlátszó szerint Győrre stimmelnek az adatok. Nézzük a cégeket.

  • Strabag Általános Építő Kft.: osztrák tulajdonú vállalkozás, amely már a szocialista kormányok alatt is sok munkát kapott, a helyzet pedig a Fidesz-érában sem változott.
  • Kifü-Kar Zrt.: ennek többségi tulajdonosai a Belfry Holding GmbH és a Themis Magántőkealap. Előbbi Aczél Zoltánhoz köthető, aki a Strabag regionális lobbistája, apja, Aczél Tamás pedig a magyar Belfry-cégek vezetője volt. Az út- és vasútépítési közbeszerzéseken jól szereplő Belfry a G7 elemzése szerint a „NER és a Strabag közé besimult építőipari csodacég”. A Themis Magántőkealap pedig az elmúlt években szédületesen meggazdagodott építőipari vállalkozó, kormánytagokat a jachtján nyaraltató Szíjj László érdekeltsége.
  • Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.: kisebb jelentőségű cég, de azért találkozhattunk már a nevével például annak kapcsán, hogy a 2010-es, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen az akkor még Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliost alvállalkozóként segítette. A cég ezután számos állami közbeszerzést nyert el, és országos jelentőségűvé nőtte ki magát – összegzi az Átlátszó. A vállalat tulajdonosa, Gasztonyi László akkor bukkant fel többször a sajtóban, amikor a Borkai-ügyet kirobbantó Ördög ügyvédje blog arról írt, ő is gyakori vendég volt a szexbotrányba belebukott győri polgármester kiruccanásain.

Az első két cégek úgy jött össze ennyi nyertes szerződés a cikkhez felkeresett szakértő szerint, hogy Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete keretmegállapodást kötött egyetlen nyertessel 48 hónapra. Ez a nyertes a Strabag–Kifü-konzorcium lett, így éveken keresztül ők végeztek minden útépítési és karbantartási munkát, melyek mindegyikére külön szerződés köttetett. Hasonló történet játszódott le a Vill-Korr esetében is, itt a közvilágításra írtak ki (meghívásos) felhívást, és csak egy ajánlat jött, az övék.

A keretmegállapodásos módszer talán leginkább onnan lehet ismerős mindenkinek, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal is mindig ilyen szerződéseket köt kedvenc cégeivel, a Balásy Gyula Lounge Designjával és New Land Mediájával kormánypropaganda gyártására. A módszer segítségével már több százmilliárd forintnyi megrendelés folyt át érdemi verseny nélkül ezeken a cégeken. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint a keretmegállapodás „önmagában jó dolog, mert előzetes tervezésre sarkallja a kiírót”, „az egyetlen nyertessel megkötött keretmegállapodás viszont a legális lopás legtökéletesebb eszköze”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!