Nem vizsgálja a Közbeszerzési Hatóság, miért nyeri az összes pályázatot ugyanaz a három cég egy magyar városban

2023. február 10. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Van egy fideszes vezetésű város, ahol az önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatokat szinte mindig ugyanaz a három cég nyeri. Miután erről a hírről mi is beszámoltunk a Telexen a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) kutatása alapján, szerettük volna megtudni, melyik városról van szó, és vajon az illetékes magyar hatóságok foglalkoznak-e az üggyel bármilyen formában. Kiderült: a Közbeszerzési Hatóság nem foglalkozik a dologgal, válaszukban inkább a CRCB-vel kapcsolatos kifogásaikat sorolták.

A szóban forgó városban a CRCB adatai szerint az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindegyiket megnyerte, egy másik 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett, egy harmadik pedig 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Először megkerestük a korrupciókutató szervezet igazgatóját, Tóth István Jánost, aki a város nevét nem árulta el, de elmagyarázta, miért írták anonim módon a példát a publikációban. „Rá akartunk világítani, hogy az önkormányzatokra vonatkozó átlagok mögött bizony nagy eltérések és valószínűsíthetően komoly anomáliák húzódhatnak meg” – írta a Telexnek.

Megkerestük a korrupcióval foglalkozó állami szerveket is, tudnak-e az esetről. A nemrég létrejött Integritás Hatóság cikkünk megjelenésééig nem reagált, a Közbeszerzési Hatóság pedig egy dörgedelmes levélben közölte, hogy „sosem azt vizsgálja, ki nyer meg egy közbeszerzési eljárást, hanem azt, hogy az jogszerű volt-e”, illetve hogy a CRCB szerintük „minden bizonnyal itt is fals adatokkal számolt”.

A hatóság azzal bírálta a korrupciókutatók szakmaiságát, hogy „a Korrupciókutató Központ kedden publikált elemzése szerint 294 106 közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban 2005-óta. A valóság ezzel szemben az, hogy a vizsgált időszakban ennek csak a töredékét folytatták le hazánkban.” Tóth István János a kritikára válaszul azt írta a Telexnek: ők nem a közbeszerzési eljárásokkal, hanem a szerződésekkel számolnak (egy eljárás során több szerződés köttetik), a hatóság pedig félreérti az adataikat, évek óta ugyanebbe kötnek bele. A CRCB igazgatója egy példát is küldött, ennél az eljárásnál 22 szerződést vagy szerződés rész-számot látunk, így ennyi szerepel az ő adatbázisukban is, miközben ahogyan a KH nézi, úgy ez csak egyetlen tender.

Tóth közölte azt is, valójában nem is tudja, hogy a hatóság hogyan számol, mivel „csak 2018-tól 2022-ig tettek fel a honlapjukra letölthető adatokat rendezett, elemezhető formában, míg a CRCB honlapján minden 2005 és 2022 között szerződés linkje megtalálható. Éppen azért publikáltuk az adatbázisunk egy részét, hogy jobban lehessen látni, mit is csinálunk”.

Összegezve: újságírói módszerekkel egyelőre nem tudunk közelebb jutni ahhoz, melyik városban zajlanak ilyen különös módon a közbeszerzések, cserébe bepillantást nyerhettünk egy civil korrupciókutató szervezet és a témával foglalkozó hatóság elmérgesedett viszonyába. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy hivatalos eljárás nem zajlik az ügyben, így az érintett önkormányzat és három kedvenc cégének gyümölcsöző viszonya zavartalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!