Csányi Sándor: Az OTP piacvezető lesz a szlovén bankpiacon

2023. február 10. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre külön működik az OTP két szlovén bankja, de ha ezeket összetolják, az új entitás lesz a legnagyobb.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az MTI cikke alapján Mariborban (Szlovénia) tartott sajtótájékoztatót.

„Az OTP Bank történetének legjelentősebb és legkomplexebb akvizíciójával a régió ötödik országában válik piacvezetővé. Szlovéniában a Nova KBM bank megvásárlásával a 2019-ben megvásárolt SKB Bankkal együtt 30 százalék körüli részesedésre tesz szert a bankpiacon, a betét- és hitelállomány alapján pedig vezető pozíciót tölt be”

– jelentette be Csányi Sándor. A tranzakcióról korábban itt írtunk részletesen, Szijjártó Péter pedig egy közös kormányülés után beszélt az új piaci helyzetről.

Csányi közölte: hamarosan már 12 országban lesznek jelen, mert az üzbég bank akvizíciója nemsokára lezárul, abban a régióban vizsgálják a további terjeszkedési lehetőségeket. Csányi Sándor ismertetése szerint másfél évig fog tartani a szlovén leánybankok integrációja, ami komoly kihívás lesz. John Denhof lesz az egyesült bank vezérigazgatója, aki jelenleg a Nova KBM vezérigazgatója.

Az eddigi legnagyobb külföldi

Az egyesült bank a csoport legnagyobb külföldi leánybankja lesz – sorolta, jelezve: azt még nem döntötték el, hol lesz az új bank központja. A banknak Szlovéniában nagyjából egymillió ügyfele lesz. A Nova KBM korábban az Apollo (egy angolszász banki konszolidátor), valamint az EBRD tulajdonában volt. A tranzakció pontos értékét a felek nem közölték, annyit árultak el, hogy a Nova KBM könyv szerinti értékénél alacsonyabb áron sikerült megvásárolni.

„Az első változás, amit az ügyfelek érzékelnek majd, az a banklogó színének megváltozása. Ez az OTP csoport márkájának megfelelően zöldre változik”

– mondta Csányi Sándor.

John Denhof, a Nova KBM vezérigazgatója arról beszélt, hogy

a zökkenőmentes folyamat érdekében mindent megtesznek az SKB Bankkal együtt, a lépésekről minden ügyfelet értesítenek.

Anita Stojčevska, az SKB Bank vezérigazgatója kifejtette

az integráció alatt mindkét bank önállóan, saját márkanévvel működik majd.

Öt helyen első

Az OTP nemcsak Magyarországon, hanem Bulgáriában, Szerbiában, Montenegróban és most már Szlovéniában is meghatározó szereplő. A Nova KBM Szlovénia második legnagyobb bankja, eszközállománya alapján 20,7 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1500 alkalmazottal. Az SKB Bank Szlovéniában a harmadik legnagyobb bank 11,3 százalékos önálló hitelpiaci részesedéssel és 9,4 százalékos önálló betétpiaci részesedéssel.

A régió eléggé hasonló bankpiacai, mint a magyar, cseh, szlovák, horvát vagy román mellett két eltérő struktúrájú piac volt a térségben, a szlovén és a lengyel. Lengyelország továbbra is fehér folt sok régiós bankcsoport térképén, de a korábban alacsonyabb külföldi tulajdonhányaddal, majd egy krízis után angolszász alapok megjelenésével konszolidált szlovén piacon az OTP lett a „hagyományos” piacvezető.

Az OTP Bank továbbra is nagy felvásárlási rohamban van, még olyan országokba is belépett, mint Albánia, Üzbegisztán és Moldova, egyedül Szlovákiából jött ki. Stratégiája szerint úgy szeret részt venni a bankpiaci versenyben, ha ott az első három szereplő között jegyzik.

Független értékelés

A Deloitte éppen a napokban mutatta be új banki tranzakciós jelentését, amelyben arról adott tájékoztatást, hogy bár a 2008-as subprime válságot követő fellendülést megakasztotta először a koronavírus-járvány, majd a háború és a magas inflációs környezet, a bankok a kihívást jelentő időszakok ellenére tovább növekedtek a régióban.

Mint írták:

kismértékben ugyan lassult a bankpiaci tranzakciós aktivitás 2022-ben, és várhatóan a magas hozamkörnyezetből adódó alacsonyabb értékeltség csökkenti az eladói motivációt, azonban a gyengébb tőke pozícióval rendelkező bankok esetében megjelenhet egy eladási kényszer,

Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója ugyanakkor az egyes tranzakciók bemutatásánál „büszkén” emelte ki, hogy a régió legnagyobb banki vevője még mindig az OTP.

A magyar bank 2017 és 2022 között 8 bankvásárlást bonyolított le a régióban, ehhez foghatót a követők nem tudtak, így az NLB (4), a Raiffeisen (4), a Blackstone (3), a KBC (3), az Erste (3), az Eurobank (3) és az MK Group (3).

A Deloitte táblázata alapján az OTP most a régió hatodik legnagyobb bankja, az osztrák Erste, a belga KBC, az olasz UniCredit, a csak Lengyelországban aktív, de ott első PKO és a szintén osztrák Raiffeisen mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!