Mészáros Lőrincék megalapították a Magyar Biztosítóholdingot

Legfontosabb

2023. február 7. – 13:48

Mészáros Lőrincék megalapították a Magyar Biztosítóholdingot
Mészáros Lőrinc – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több az állami, illetve a NER-es biztosító, ám az új bejegyzésű, mindössze 5 millió forintos alaptőkéjű holding korántsem csak azért indulhat el, hogy ezeket összefogja. A minta mindenesetre a Magyar Bankholding.

Január 24-én Keszthelyi Erik 51 százalékos és Mészáros Lőrinc 49 százalékos tulajdonosi részvételével Felcsúton létrejött a Magyar Biztosítóholding Zrt. – derül ki az Opten cégadatbázisából. A furcsa tulajdonhányadok oka, hogy a közvetlen tulajdonos a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., és itt ilyen arányban tulajdonosok a felek. Annak szinte biztosan valamilyen jogi oka lehet, hogy Mészáros csak kisebbségi tulajdonos (versenyjogi, konszolidálási okra tippelnénk).

A cég indulótőkéje mindössze 5 millió forint, és hivatalosan egyelőre semmit nem lehet tudni a céljairól. Ám mivel nemrégiben alaposan körbeszondáztuk a piacot, és a szakma már akkor arról beszélt, hogy „ez érkezik”, megkockáztathatjuk, hogy az iparági szereplők meglátásai alapján egy kicsit értelmezzük a célokat.

Teljes átalakulás

A Magyar Bankholding lehet arra példa, hogy amikor az állam és a jobboldalhoz közeli üzletemberek bankjai elkezdenek együttműködni, akkor szívesen összetolják az érdekeltségeiket, hogy így előbb a hazai, később a nemzetközi piac felé is kacsintgathassanak. A bankholdingnál annyiban erősebb a rajthelyzet, hogy rögtön körvonalazódik egy, a magyar piacon második számú bank, de az távolabbinak tűnik, hogy ez az egység külföldre is kilépjen.

A biztosítói holdingnak, ha majd ennek a ma még kicsike entitásnak lesz lehetősége az érdekeltségeket integrálni, rosszabb a hazai indulóhelyzete, mert ha a mindenféle állami és NER-es egységeket összetolják (gondolhatunk a Magyar Posta biztosítóira, a Waberer’sre, a CIG-re, illetve az egyelőre csak kisebbségi pakettel birtokolt Unionra és Aegonra, utóbbi új neve Alfa), akkor sem lesz kimagasló a részesedés. Ugyanakkor a piacon az is hírlik, hogy az állam vagy ez a magánkör további nagy dobásra készül.

Irány a Balkán

Orbán Viktor környezetében be van most csípődve a balkáni terjeszkedés. Nemrég a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs értekezett arról, hogy a kormányfőnek milyen fontos az OTP, a Mol és a 4iG külföldi terjeszkedése. Orbán Viktor zárt körben elhangzott stratégiája alapján a politikai igazgató azt írta, a legnagyobb kihívás a következő tíz évben az, hogy:

Magyarországnak sikerüljön kitörnie a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.

Ezt pedig a fent említett cégek és a magyar befolyás erősödése hozhatja el a miniszterelnök szerint. Ezek a cégek valóban erősek a térségben, a teljesség igénye nélkül az OTP a szlovén, a Mol a horvát, a 4iG az albán piacon konkrétan már éllovas a maga területén.

Keszthelyi Erik – Fotó: Keszthelyi Erik / Wikipedia
Keszthelyi Erik – Fotó: Keszthelyi Erik / Wikipedia

Állítólag maga Mészáros Lőrinc sem szeretne lemaradni, azt, hogy a horvát turisztikai ipar luxusrészébe befektetne, nemrég maga jelentette be, ám azt, hogy a Magyar Bankholding vagy főleg a Magyar Biztosítóholding mikor indulhat el a térség országai felé, nehezebb megítélni. Ennek ellenére állítólag van ilyen terv, és sokkal nagyobb esélyt adnánk annak, hogy ezt egy regionálisan is aktív szereplő megvásárlásával teszi, mint hogy a nulláról építkezne külföldi piacokon.

Jöjjön a vadászat!

Korábbi cikkünkben utaltunk rá, hogy

  • az állam és a vele kooperáló NER pontosan tudja, hogy a biztosítóknál nem tart ugyanott, mint a bankoknál, éppen ezért még keres olyan szereplőket, amelyeket átvehetne;
  • a VIG, amely az Union és az Aegon (Alfa) biztosítóban is a magyar állam tulajdonostársa, mintha nem akarná átengedni a többséget az államnak;
  • a Magyar Posta majd lehet valamifajta bázis, de önmagában akkor is kevés, ha a posták remek értékesítési csatornát jelentenek. Képzeljük el, ha ehhez a Magyar Bankholding hálózata is párosulna, az már olyan hálózat, ami komoly versenyelőnyt jelentene.

Cikkünkben azt is valószínűsítettük, hogy a tőzsdén jegyzett CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., amelynek a fő tulajdonosa szintén a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., vagyis Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik cége, inkább lenne nyitott egy ilyen holdingos összevonásra. Míg a Waberer’s-csoport biztosítója, amelyben Tiborcz István, Jellinek Dániel és Wáberer György a vezető tulajdonosok, egyelőre kevésbé tűnik aktívnak, vélhetően ezért sem szerepel a holding alapját képező zrt.-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!