Regionális középhatalmi státuszt tűzött ki célul Orbán Viktor a politikai igazgatója szerint

2023. január 7. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra” címmel jelent meg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának összefoglalója a Mandiner.hu oldalán, amit Orbán Viktor zárt körben elhangzott stratégiája alapján írt. A miniszterelnök még karácsony előtt, egy zárt körű rendezvényen beszélt arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie Magyarországnak a következő évtizedben, és milyen lehetőségek állnak majd az ország rendelkezésére.

Orbán Balázs összefoglalója szerint a legnagyobb kihívás a következő tíz évben az, hogy:

Magyarországnak sikerüljön kitörnie a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.

Jelenleg a kitörés lehetőségét azonban több minden is veszélyezteti, többek között az is, hogy a „neoliberális világrend” az elmúlt években több ponton is sérült – brexit, 2020-ban kirobbanó koronavírus-járvány, orosz–ukrán háború –, ami Orbán szerint a szétkapcsoláshoz vezet, azaz „az USA által vezetett Nyugat fokozott ütemben szakítja meg, gyengíti vagy vonja ellenőrzés alá kapcsolatait” – áll a politikai igazgató összefoglalójában. A szétkapcsolás végül azt eredményezi majd, hogy létrejönnek az hidegháború idején megismert nemzetközi blokkok, állítja az orbáni okfejtés.

A blokkosodásból Magyarországnak ki kell maradnia, mert az az eljelentéktelenedéssel egyenlő

– véli a magyar miniszterelnök. „Egy ilyen felállásban a legjobb olvasatban is az történik, hogy az egyes országoknak központot kell választaniuk, és a kapcsolódásuk kizárólagos kapcsolat.

Azaz hazánk szükségképpen alárendelt szerepbe kényszerülne, ami épp abban jelentene gátat, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok sorából. Ezért a magyar felzárkózási stratégia nulladik lépése egy olyan országspecifikus globalizációs logika kidolgozása, amelyben felülírja a negatív hatásokat. Az összekapcsolt gazdaságra épülő modell kínál megoldást erre a problémára”

– írja Orbán Balázs.

A politikai igazgató Orbán – és nyilván főnöke – szerint a közepesen fejlett országokból való kitörés bár akadályozott, de nem lehetetlen feladat. Ezt jól bizonyítja az összefoglaló szerint az, hogy „az utóbbi tizenkét évben az egy főre jutó hazai össztermék tekintetében most állunk a legközelebb az európai uniós átlaghoz. 2010-ben ez az érték az uniós átlag 66 százalékának felelt meg, 2021-ben elértük az átlagos fejlettségi szint 76 százalékát.”

A miniszterelnök stratégiája szerint a kitöréshez és az új gazdaságstratégiai modell megteremtéséhez vezető úton kulcsfontosságú

  • a magyar bankszektor régiós és globális szereplővé válása,
  • tovább kell növelni „a már így is rekordokat döntő külföldi működőtőke-beruházást,
  • valamint az energetika terén szükséges minél több kapcsolatot kiépíteni a világ és a szűkebb régió nagy elosztópontjaival”.
  • Magyarországnak a jelenleginél is hangsúlyosabban jelen kell lennie a nemzetközi térben, meg kell erősíteni az élelmiszer-, gyógyszer- és járműipart,
  • illetve „a felsőoktatás már megkezdett átalakítását arra kell felhasználni, hogy elősegítse a tudástranszfert az ipari szereplők és a távoli kutatóközpontok vonatkozásában”

– sorolja a stratégiai teendőket a miniszterelnök politikai igazgatója az összefoglalóban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!