A VOSZ nyár elején fokozatosan eltörölné az élelmiszerárstopokat

2023. január 18. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Eljött az idő, hogy megtervezzük az árstopok kivezetését” erre az álláspontra jutott a Nemzeti Agrárkamara (NAK) után a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is.

Az elképzelésük szerint fokozatosan kell feloldani az árbefagyasztásokat, a bajba kerülő boltoknak pedig támogatást kell nyújtani, hogy a teljes kivezetésig fenntarthassák működésüket.

„Az árstopok a piaci folyamatok durva korlátozását jelentik, így csak átmeneti intézkedések lehetnek, és csak addig maradhatnak fenn, amíg az feltétlenül indokolt”

– áll a VOSZ szerdán kiadott közleményében.

Mint fogalmaznak, a bevezetés elsődleges és elfogadható indoka az infláció rendkívüli és robbanásszerű megugrása volt. Szerintük az árstopok a bevezetést követő hónapokban valóban hozzájárultak az infláció fékezéséhez, és lélegzethez jutottak az emberek is, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott helyzethez. „Mára azonban az inflációt fékező hatás mérséklődött, az emberek és a piac is jellemzően alkalmazkodott az új viszonyokhoz, így az árplafonra vonatkozó szabályokat fokozatosan és jól megtervezetten ki kell vezetni” – írják.

A közlemény szerint az infláció ezekben a hónapokban tetőzik, amely a lakosság szegényebb rétegeit nehéz helyzetbe hozza, és mivel a legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, „az árstopok azonnali eltörlése sokaknál elviselhetetlen sokkot okozna”.

A szövetség álláspontja szerint ugyanakkor várhatóan tavasz végétől, nyár elejétől az infláció remélt csökkentésével párhuzamosan fokozatosan el kell törölni az árstopokat.

A Fideszhez szintén közel állónak számító kereskedelmi és iparkamarai elnök, Parragh László ugyanakkor már a múlt héten előrukkolt azzal, hogy lassan itt lenne az ideje kivezetni az árstopokat. Szerdán az a Nemzeti Agrárkamara (NAK) is az árstopok eltörlését szorgalmazta, amelynek elnöke Győrffy Balázs, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy április 30-ig meghosszabbítják az élelmiszerárstopot. Orbán Viktor tavaly január 12-én, azaz még az orosz–ukrán háború kitörése előtt jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej árát. Novemberben még két termék, a kései burgonya és a tojás árát fagyasztották be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!