Április 30-ig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot

2022. december 13. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, írja közleményében az Agrárminisztérium. A kormány ezt a döntését „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós inflációval” magyarázza.

Az árstop a legutóbbi módosítás értelmében december 31-ig volt érvényes, a kormány 2022 végére ígérte, hogy dönt a nyolc élelmiszer árainak sorsáról.

Nagy István agrárminiszter szerint az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Azt számolták ki az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján, hogy az ársapkás termékekből több fogyott idén, mint ugyanekkor 2021-ben.

Az Agrárminisztérium állítása szerint a legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában, állítják.

Az élelmiszerárstop népszerű kormányzati körökben, de számos járulékos problémát hoz magával: az árstopos termékekből az emberek spájzolnak, illetve a boltoknak sem éri meg készleten tartani őket, emiatt állandóak a hiányjelenségek. Nemrég mi is feldolgoztuk, hogy kihívás lett kristálycukrot vásárolni az országban. A kisboltok a legnagyobb vesztesei az intézkedésnek, az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be, ennek az energiaárak elszállása mellett minden bizonnyal köze lehet az árstopokhoz is.

A nagy láncoknak egyrészt nagyobbak a tartalékaik, másrészt sokkal jobban tudnak játszani az árazással, átterhelni más termékekre azt az összeget, amit az árstopon elbuknak. Ennek egyébként komoly inflációs hatása is lehet – írtuk élelmiszer-inflációval foglalkozó cikkünkben. Utóbbi azért baj, mert ha kivezetik az árstopot, hirtelen egyszerre megdrágulnak a korábban befagyasztott árú ételek is, miközben az valószínűtlen, hogy a boltok érdemben csökkentenék a többi árat, amit korábban emiatt növeltek meg.

Matolcsy György jegybankelnök a parlament gazdasági bizottsága előtt elhangzott kritikus beszédében bírálta az árstopokat, szerinte az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet hoznak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban ez nem igaz.

A Telex inflációról szóló cikkei ezen a linken böngészhetők, videónk arról, hogy miért ilyen drágák az élelmiszerek, itt nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!