Nagy Márton: Az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációt

2022. december 7. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Nagy Márton azt mondta, nehéz év lesz a következő Európa meghatározó országainak: a német, az olasz és a svéd gazdaság is recesszióba kerül, Magyarországon ugyanakkor lassulás lesz, gazdasági visszaesés nem. Az idei 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedést 2023-ban 1-1,5 százalékos növekedés követheti, a jövő évi átlagos infláció pedig ugyan 15 százalékos lehet, de decemberre az ütem 7-8 százalék közelébe lassulhat.

A miniszter azt is elmondta, hogy mik tartoznak a kormány több pontos akciótervébe: az energiaintenzív kkv-k támogatása, a Széchenyi Kártya Program folytatása, a gyármentő program, a kamatstop kiterjesztése, a nemzeti tőkeholding létrehozása, az agrárvállalkozások hitelmoratóriuma, a turisztikai akcióterv, a lakossági és kisvállalati rezsicsökkentés, az élelmiszerárstop és a lakossági kamatstop fenntartása, valamint a diákhitelkamatstop.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a kormány a fejlesztési bankok korábbinál aktívabb közreműködését rendeli el. Az Eximnél és az MFB-nél egyaránt 100 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre, ezek új hitelprogramokat szolgálnak; az Exim tőkeemelése 500-600 milliárd forint értékű új hitelprogramot jelent majd 5 százalékos forintkamat, és 3,5 százalékos eurókamat mellett, maximum 8 évig.

A Portfolio cikke szerint a rendezvényen a minisztertől azt is megkérdezték, hogy mit gondol a Matolcsy György által megfogalmazott kritikáról, miszerint Magyarország válságközeli állapotban van, aminek oka a kormány rossz gazdaságpolitikája. Nagy Márton erre azt reagálta, a jegybankelnöknek joga van kritikát megfogalmazni a kormánnyal szemben. „Nem kell mindenben egyetérteni, tiszteletben tartják a véleményét, de abban nincs igaza az MNB elnökének, hogy az árstopok növelnék az inflációt. Erről szóló számítás vagy ilyen közgazdasági modell nincs” – magyarázta Nagy Márton.

És ha már árstopok, a minisztertől azt is megkérdezték, hogy milyen inflációnövelő hatása lesz a benzinárstop eltörlésének, amit egy tegnap estet tartott rendkívüli kormányinfón jelentett be Gulyás Gergely. A miniszter szerint a 2-2,3 százalékpontos inflációnövelő hatással számolnak, ami jórészt már idén decemberben jelentkezik, így jövő decemberben kiesik. Ez szerinte nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy 2023 végére már egy számjegyű legyen az infláció.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!