Már a Fidesz-képviselő vezette agrárkamarának is elege van a bolti árstopból

2023. január 18. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése

– így zárul a Nemzeti Agrárkamara (NAK) honlapján szerdán megjelent közlemény. A szervezet enyhén szólva sem mondható kormánykritikus csoportnak: a NAK elnöke az a Győrffy Balázs, aki egyben a Fidesz parlamenti képviselője is 2010 óta, és alelnöke az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának.

A kamara szerint aggasztó azt látni, hogy a bolthálózatok polcain ismét egyre több a külföldi élelmiszer. „Sajnálatos tendencia, hogy a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók” – írják a közleményben, és fel is sorolnak néhány ilyen termékcsoportot, mint pl. tejtermékek vagy a húsáruk.

A magyar élelmiszerárak a szervezet szerint az elmúlt években jóval az európai átlag alatt voltak, nem követték a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás költségeinek drasztikus emelkedését. A kamara a háborúval és „az Európai Unió gazdaságát jelentősen meggyengítő szankciós politikával” magyarázza, hogy az előállítási árak után a fogyasztói árak is ugrásszerűen megnőttek.

Most viszont az európai mezőgazdasági és élelmiszeripari tendenciák alapján az áremelkedés lassulása várható, mondja a kamara. Szerintük ezért kellene megszüntetni az árstopokat „annak érdekében, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a magyar kereskedők és előállítók közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak”.

A Fideszhez szintén közelállónak számító kereskedelmi és iparkamarai elnök, Parragh László már a múlt héten előrukkolt azzal, hogy lassan itt lenne az ideje kivezetni az árstopokat. Nagy vihart kavart decemberi parlamenti bizottsági ülésen elmondott beszédében Matolcsy György MNB-elnök is kárhoztatta az árstopokat, mondván: „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!