Parragh László szerint lassan itt lenne az ideje kivezetni az árstopokat

2023. január 10. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Parragh László szerint a kormánynak lassan meg kell terveznie az árstopok kivezetését – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke erről a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt.

Parragh szerint az idei év várhatóan könnyebb lesz, mint az előző volt, úgy látja, az ország nagy eséllyel elkerüli a recessziós pályát, és fenntartható marad a gazdaság növekedése. „A gazdaság fordulóponthoz érkezett. Már látni a kedvezőbb előjeleket, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég” – mondta.

Úgy látja, a gazdasági növekedésnek a magas alapkamat a legnagyobb akadálya, amely jelenleg tizenhárom százalék. „Ennek negatív hatása leginkább beruházási oldalon mutatkozik meg, amely közvetlenül az építőiparra hat leginkább, ahogy ez már a visszaeső megrendelésszámon is látszik. Megítélésem szerint ez a kamatszint egyre kevésbé indokolt” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte már most érdemes olyan lépéseket megfontolni, amelyek elvezetnek a kiszámítható kamatcsökkentéshez.

Az MKIK elnöke arról is beszélt, hogy lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését. Ehhez szerinte kezdenek összeállni a szükséges feltételek: „Ilyen az infláció és a forint árfolyamának a kedvező alakulása, de ide sorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is. Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását” – mondta.

Parragh emellett más kérdésekben is kifejtette a véleményét:

  • Úgy látja, az infláció egy-két hónapon belül eléri a csúcspontot.
  • Szerinte a kezdeti pánik után a vállalkozások egyre jobban alkalmazkodnak a megemelkedett energiaárakhoz.
  • „A cégek döntő része olyan úton indult el, amely minden bizonnyal fenntarthatóvá teszi a működését. Ezzel azoknak, akik ezt az utat választották, kezelhetővé vált a kihívás, amely ősszel jelent meg és még hosszú ideig velünk lesz” – mondta.
  • Parragh kedvezőnek nevezte, hogy a forint árfolyamánál erőteljes stabilizálódás látható, azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy ez meddig lesz így.
  • „A forint erősödésében nagy szerepet játszott, hogy sikerült megegyezni a Magyarországnak járó európai uniós támogatásokról. Már pusztán a megállapodás ténye kedvező hatást ért el, holott tényleges tranzakciók valójában még nem is történtek. Ebből levonható az a következtetés, hogy a forint a jövőben tovább erősödhet” – mondta Parragh.

Parragh kijelentéseivel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Magyar Nemzeti Banknak, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!