4753 milliárd forint lett az államháztartási hiány tavaly, ez óránként 542 millió forint mínusz

2023. január 11. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere decemberben 1287 milliárd forint hiányt ért el, amivel a 2022-es deficit 4753 milliárd forintra jön ki. Ebből a központi költségvetés felelős 4611 milliárd mínuszért, a társadalombiztosítási alap 405 milliárdért, míg az elkülönített állami pénzalapok 263 milliárd pluszt hoztak.

2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a GDP 4,9 százaléka volt, a földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1 százalék lett. Az államadósság a gazdasági növekedés miatt a GDP-hez képest az előző évi 76,8 százalékról 73,5 százalékra csökkent.

A mostani deficit azért is súlyos, mert az utóbbi két évben rendre gigantikus hiányt hozott össze a magyar állam. 2020-ban főleg a koronavírus-járvány miatt 5548 milliárd forint volt az éves deficit, 2021-ben pedig részben szintén a lezárások, részben a választások előtti osztogatás miatt 5101 milliárd volt a hiány.

A kormányzati túlköltekezés a választás előtti fél évben egyértelműen nyomon követhető volt, ennek megfelelően:

Ez utóbbi egybeesik a 13. havi nyugdíjak kiutalásával, a szülők személyi jövedelemadó (szja) visszatérítésével, és a rendőrök, katonák fegyverpénzének kiutalásával. Ez a három intézkedés önmagában körülbelül 1000 milliárd forintba került.

A 2022-es költségvetést a választások előtti túlköltekezésen kívül számos tényező meghatározta, így:

  • az égbe kilövő energiaárak mellett a rezsicsökkentés (részleges) fenntartása rengeteg pénzbe került;
  • a forint értékvesztése az egész gazdaságnak rosszat tesz, ami az államháztartásra is hatással van;
  • illetve az éves szinten 14-15 százalékos infláció is meghatározó.

Ez utóbbi egyébként önmagában nem feltétlenül lenne akkora tragédia az államnak: a brutális drágulás miatt ugyanis sokkal több bevételük származik az általános forgalmi adóból (áfa). Más kérdés, hogy az infláció miatt illene minden állami alkalmazott bérét legalább annak ütemében emelni, ami a hivatásos rendvédelmi dolgozóknál és a politikusoknál megtörtént, a tanároknál valahogy nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!