Az államháztartás 2020-as hiánya elérheti a 9 százalékot

2021. január 11. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan nőtt a hiányra adott prognózis, az év végi intézkedések miatt a Pénzügyminisztérium már az eddig megadott intervallum tetejét várja.

A koronavírus, a gazdaság visszaesése és a sokféle egészségügyi intézkedés, gazdasági mentőcsomag miatt abban biztosak lehettünk, hogy az államháztartásnak 2020-ban magas lesz a hiánya. Korábban a prognózisok előbb 7-9 százalékról, majd határozottabban 8 százalékról, legutóbb 8-9 százalékról, január 11-e után pedig megint pontosabb értéket megfogalmazva, 9 százalékról fognak szólni. Az adat még most sem végleges, hiába a múlt évről van szó.

2020 decemberében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel a múlt évre vonatkozó éves deficit 5548,6 milliárd forintra nőtt – közölte hétfőn előzetes adatai alapján a Pénzügyminisztérium.

A kormány év végi forrásbiztosító intézkedései mintegy 1200 milliárd forint többletkiadással jártak. A közlemény kiemeli a kórházak adósságrendezését, de ezn túl is voltak gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célok, kulturális finanszírozások.

A korábbi évek jó egyensúlyi adatainak tükrében érthető volt, hogy az év végén rendre kinyílt a pénzeszsák, és a „maradékből” sok sport-, kulturális, határon túli magyarokat támogató projekt kapott forrást. Az idén ugyan nehéz év volt, de most meg talán éppen emiatt, vagyis „ha már úgyis elszaladt a ló, nem baj, ha még egy kicsit messzebb szalad” gondolattal lett különlegesen költekezős az év vége.

Öszességében így az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9 százalék körül lehet. A minisztérium közleménye hangsúlyozta: a járvány első és második hullámának idején is a kormány legfontosabb célja az életek védelme, és a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése.

A tavalyi évben a központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 641,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 46,7 milliárd forintos többletet értek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!