Nagyot ugrott a költségvetés hiánya az év első két hónapjában

2022. március 8. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

A jelentős kormányzati költekezés (pl. szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) miatt februárban 1585 milliárd forintra ugrott a költségvetés hiánya – írja a Portfolio. Ebből a szempontból ez 2002 óta a legrosszabb február, és eddig csak egy hónapban volt magasabb a hiány, 2020 decemberében (2250 milliárd forint).

A Pénzügyminisztérium szerint a hiány mögött az áll, hogy „a családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Ezeken felül jelentős adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13%-ra csökkent”.

Az államháztartás központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt így az első két hónapban. A központi költségvetés hiánya 1440,1 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaié 42,6 milliárd forint, viszont az elkülönített állami pénzalapok többlete 49 milliárd forint volt.

A kormány 3152 milliárdos hiányt vár a teljes évre, ennek már a 45,5 százalékánál tartanak. Azt még nem tudni, hogy az orosz-ukrán válság és az Oroszországra kivetett szankciók mekkora mértékben befolyásolják majd a hiányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!