Egyetlen hónap alatt ezermilliárd forinttal nőtt a költségvetési hiány

2021. december 08. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.

A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el.

A novemberi hiány az előző jelentésből kiindulva 1009 milliárd forintot tett ki.

A tárca tájékoztatása szerint a hazai kiadások közül kiemelendő a november végéig nyugellátásokra fordított 3795,5 milliárd forint, valamint a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1633,7 milliárd forint is.

Ezeken felül lényeges kiadásként jelentkezik a közúti fejlesztésekre fordított 234,5 milliárd forint, a közlekedési ágazati programokra fordított 181,2 milliárd forint, a Magyar Falu Programra fordított 162,7 milliárd forint és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra kifizetett 95,3 milliárd forint is – fűzték hozzá.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy november közepén megjelent cikkében kifejtette, hogy aggódik a magyar gazdaságért, szerinte a kormánynak el kéne engednie a hiányt növelő beruházásokat. Matolcsy az ősz eleje óta sorra fogalmaz meg éles kritikákat a kormányzattal szemben, ennek hátteréről, a Matolcsy-Varga illetve Matolcsy-Orbán konfliktusról itt írtunk bővebben.