KSH: Csak augusztusban több mint 500 milliárd forint külkereskedelmi hiányt csinált a magyar gazdaság

2022. október 10. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1,3 milliárd euróval nagyobb értékben importált Magyarország termékeket augusztusban, mint amennyiért exportált, egyetlen hónap alatt tehát ennyi pénz folyt ki az országból – derül ki a KSH hétfői tájékoztatójából. Év eleje óta már közel 4,8 milliárd eurós mínuszban vagyunk, ami az utóbbi évtizedek messze legnagyobb hiánya.

A mostani, első becslés szerint idén augusztusban:

  • 11,47 milliárd euró értékben exportált termékeket Magyarország,
  • miközben 12,77 milliárd euró értékben importált,
  • ami 1,3 milliárd eurós (517 milliárd forintos) külkereskedelmi hiányt jelent.

2021 augusztusához képest, azaz egy év alatt az export euróban számított értéke 37, az importé 41 százalékkal növekedett. Ennek elsősorban a forint elértéktelenedése és az infláció az oka. Vannak ugyanakkor más okai is a külkereskedelem száguldásának: a kivitel növekedésének egyik fő oka, hogy az utóbbi egy évben elég jól muzsikált a magyar ipar, az importé pedig elsősorban az egekbe elszállt energiaárak miatt nőtt meg ennyire.

A júliusi külkereskedelmi egyenleget korábban 1,1 milliárd euróra becsülte a KSH, azonban azóta ezt 1,298 milliárdra korrigálta, a magyar gazdaságnak tehát két hónap alatt több mint ezermilliárd forint mínuszt sikerült összehozni.

A magyar gazdaság külkereskedelmi egyenlege hagyományosan pozitív szokott lenni, 2010 óta minden évben több milliárd eurós pluszt hozott össze az ország. Ez a trend viszont 2021 júniusában megfordult, azóta (elsősorban az egyre emelkedő energiaárak miatt) egyre nagyobb mínuszokat hozunk össze.

A legdrámaibb adat az, hogy január és augusztus között, azaz az év első kétharmadában a külkereskedelmi termékforgalom 4,775 milliárd eurós mínuszt hozott össze. Ez 425 forintos euróval számolva 2030 milliárd forint hiányt jelent.

A külkereskedelem ekkora hiánya azt is jelenti, hogy rengeteg pénz megy ki Magyarországról külföldre, az ország devizatartaléka csökken, miközben a forint veszít értékéből. A devizahiány akkora mértéket öltött az utóbbi hónapokban, hogy az MVM már fizetési haladékot kért a Gazpromtól. Egyesek emiatt már az IMF behívását vizionálják, de az államcsőd azért még nagyon messze van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!